راهنمای نگارش مقاله در رابطه با بهبود روش های تخصیص منبع مبتنی بر توافق نامه سطح سرویس |
مجازیسازی: یکی از ویژگیهای حیاتی در محاسبات ابری بوده و به معنای آن است که تمام امکانات یک ماشین فیزیکی شامل سختافزار، سیستمعامل، منابع ذخیرهسازی و منابع شبکه توسط چندین ماشین مجازی قابل استفاده هستند. مجازیسازی، پیچیدگیهای تکنولوژیکی را از کاربر نهایی پنهان میسازد، بنابراین می تواند استقلال سرویسهای ابری را بهبود بخشد، بازیابی سریع و تحمل خطا را امکان پذیر سازد و منابع فیزیکی میتوانند به صورت مؤثری پیکربندی شده و بکار گرفته شوند. تکنولوژی مجازیسازی ویژگیهایی مثل انزوای ابزارهای کاربردی و کیفیت سرویس را فراهم می کند.
امنیت: به منظور فراهم کردن محیطی قابل اعتماد برای کلاینتها، فراهمکنندگان باید برای امنیت تضمینهایی ایجاد کنند. وقتی داده ها توزیعشده اند و به وسیله کاربران غیر مرتبط به هم، بهاشتراک گذاشته میشوند مسائل امنیتی اهمیت بیشتری پیدا می کنند.
دیدگاه کیفیتی: در این دیدگاه بر ویژگیهای کیفیتی مثل قابلیت در دسترس بودن و قابلیت اطمینان در محاسبات ابری تأکید شده است. برخی از این ویژگیها در ادامه مطرح شده اند.
قابلیت در دسترس بودن: امکانات بیشماری از طریق اینترنت در هر زمان و هر مکانی در دسترس قرار میگیرند.
قابلیت اطمینان: ارائهدهنده توانایی برای تضمین عملیات سیستم بدون وقفه است. قابلیت اطمینان یکی از نیازهای کیفیت سرویس است که بر جلوگیری از، از دست دادن داده تمرکز دارد.
چابکی[۶]: فراهمکنندگان ابر قادر به واکنش در برابر تغییر در تقاضای منبع و شرایط محیط هستند. چابکی نیاز دارد تا هر دو طرف (فروشنده و مشتری) قابلیت های مدیریت خودگردان را فراهم کنند.
دیدگاه اقتصادی: ویژگیهای اقتصادی، محاسبات ابری را در مقایسه با دیگر مفاهیم محاسباتی منحصر به فرد می کند. برخی از این ویژگیها در ادامه معرفی شده اند.
پرداخت در ازای استفاده: در محاسبات ابری، کاربران تنها برای آنچه استفاده می کنند هزینه پرداخت می کنند.
کاهش هزینه های عملیاتی:کاربران میتوانند به راحتی وارد جهان محاسبات شوند و میتوانند زیرساخت را برای وظایف محاسباتی غیر متناوب اجاره کنند. حداقل مهارت های فنی برای پیادهسازی نیاز است و در نتیجه هزینه عملیاتی کاهش مییابد.
صرفهجویی از نظر میزان مصرف انرژی: محاسبات ابری مصرف منابع غیر قابل استفاده را کاهش میدهد، به عبارت دیگر به دلیل مدیریت متمرکز، هزینه های اضافی برای مصرف انرژی و انتشار کربن، می تواند بهتر کنترل شود.
۲-۳ عناصر محاسبات ابری
محیطهای محاسبات ابری از چهار عنصر اصلی مجازیسازی، پردازش شبکه ای، web 2.0 و معماری مبتنی بر سرویس[۷] تشکیل شده اند که در ادامه به معرفی و توضیح آنها پرداخته شده است.
مجازیسازی: یکی از بزرگترین مشکلاتی که مدیران فناوری اطلاعات با آن مواجه هستند تعداد زیاد سختافزارهای سرویسدهنده تک کاره۲ است. مهمترین علت افزایش تعداد این سختافزارها، ناسازگاری بین برنامه های کاربردی است. این موضوع باعث می شود مدیران ترجیح دهند برنامه های کاربردی مختلف را بر روی سرورهای مجزا اجرا کنند. هزینه های سختافزاری، برق مصرفی سرورها، تجهیزات خنککننده مرکز داده ها و کارشناسانی که وظیفه مدیریت سختافزاری و نرمافزاری این سیستمها را بر عهده دارند مدیران را مجاب می کنند تا تلفیق سرویسدهندهها را به عنوان یک اصل بپذیرند. بهترین روش برای تلفیق سرویسدهندهها استفاده از تکنولوژی مجازیسازی است. مجازیسازی به معنای آن است که تمام امکانات یک ماشین فیزیکی شامل سختافزار، سیستمعامل، منابع ذخیرهسازی و منابع شبکه توسط چندین ماشین مجازی قابل استفاده شود. هر ماشین مجازی می تواند سیستم عامل خود را داشته باشد، به این ترتیب میتوان بر روی یک سرور و در یک زمان چندین سیستمعامل متفاوت و یا حتی ناسازگار با هم را راه اندازی کرد و هر سیستم عاملی برنامه های کاربردی مختلفی را اجرا کند. شکل ۲-۱ تلفیق سرویسدهندهها با بهره گرفتن از تکنولوژی مجازیسازی را نشان میدهد.
پردازش شبکه ای: پردازش شبکه ای عبارت است از شبکه گستردهای با توان محاسباتی بالا که امکان اتصال به اینترنت را هم داراست. شبکه از رایانههای همگن اختصاصی تشکیل نمی شود، بلکه مجموعه ای از رایانههای توزیعشده در سطح اینترنت و اینترانتهای متعددی است که به صورت غیراختصاصی از طریق پروتکلهای ارتباطی با یکدیگر در ارتباط هستند. در پردازش شبکه ای انواع مختلفی از رایانه ها با تواناییها و قابلیت های مختلف وجود دارند. این رایانه ها غیراختصاصی بوده و تنها در صورتیکه کاربر از توان محاسباتی رایانه به طور کامل استفاده نکند در اختیار پردازش شبکه ای قرار میگیرند.
Web 2.0: با افزایش کاربردهای وب، طراحان وب روشهای جدیدی را در ایجاد وبسایتها به کار گرفتند که باعث راحتتر شدن دسترسی به داده ها برای کاربر و مشارکت کاربر در ایجاد داده ها شدند. به عنوان نمونه میتوان ویکیپدیاها را معرفی کرد که توسط کاربران گسترش مییابند و مدیران این سایتها فقط محیطی را برای استفاده از تواناییهای کاربران فراهم می کنند. یکی از مهمترین اصول Web 2.0، نگاه کردن به وب بعنوان یک بستر است. بر اساس تحقیقات یک شرکت آمریکایی، بیش از یک میلیارد کاربر در سراسر جهان هستند که رایانه شخصی ندارند، اما کاربر اینترنت هستند. Web 2.0 به نیازهای این افراد پاسخ داده است. سرویسهایی مانند Google Docs و Zoho.com امکان داشتن نرمافزار آنلاین را فراهم کرده اند، سایتهای بسیار زیادی برای نگهداری فایلها تحت وب وجود دارند که نیاز این افراد را به هارد شخصی برطرف کرده است و سایتهای بسیاری امکان ویرایش عکس بر روی اینترنت را بوجود آوردهاند که این افراد را از داشتن یک نرمافزار ویرایشگر عکس مانند فتوشاپ بینیاز می کنند. Web 2.0 باعث بینیاز شدن بسیاری از کاربران از داشتن سیستم عامل شخصی شده است. اینجا بود که مفهومی به نام سیستم عامل جهانی شکل گرفت، بدین معنا که کاربران با داشتن یک مرورگر روی هر دستگاهی و با اتصال به اینترنت امکان استفاده از همه سرویسهای لازم جهت کارهای روزمره خود را بدست آوردند. یکی از پیامدهای سیستم عامل جهانی، پایان چرخه سنتی تولید و عرضه نرمافزار است، مثلا نرمافزارهایی مانند آفیس هر چند سال یکبار نسخه جدیدی را منتشر می کنند و کاربران باید آنها را خریداری کنند تا از مزایای نسخه جدید بهرهمند شوند، اما برنامه های تحت وب هر ماه و گاهی هر روز بروزرسانی میشوند و سریعا در دسترس همگان قرار میگیرند
شکل ۲-۱: نصب چند سیستم عامل بر روی یک سرور با بهره گرفتن از تکنولوژی مجازیسازی ]۴[.
.
معماری سرویسگرا (SOA): سیستمهای اطلاعاتی به سرعت در حال رشد هستند. سازمانها نیازمند پاسخگویی سریع به نیازمندیهای جدید کسبوکارها هستند. این در حالی است که معماریهای نرمافزاری موجود به حد نهایی قابلیت های خود رسیده اند. معماری مبتنی بر سرویس قدم تکاملی بعدی برای کمک به سازمانها جهت مدیریت چالشهای پیچیده است. معماری مبتنی بر سرویس حالت بلوغیافته معماری مبتنی بر اجزا، طراحی مبتنی بر واسطه (شیگرا) و سیستمهای توزیع شده است. در معماری مبتنی بر اجزا عملکرد کلی به کارهای کوچکتری تقسیم شده و هر کار در یک جزء بستهبندی می شود. یک سیستم توزیعشده، تعمیمی از معماری مبتنی بر اجزا[۸] است که به اجزایی که در موقعیتهای فیزیکی مختلف وجود دارند اشاره می کند. مهمترین مزیت معماری مبتنی بر اجزا سهولت استفاده مجدد و نگهداری سیستم است. استفاده مجدد و تغییر هدف معمولاً مهمترین پیشرانهای کسبوکارها جهت استفاده از این نوع معماری در دهه ۹۰ میلادی بوده است.
بر اساس منطق معماری مبتنی بر سرویس، سیستمهای نرمافزاری بزرگ میتوانند از جمعآوری مجموعههایی از عملکردهای مستقل و قابل استفاده مجدد تشکیل گردند. برخی از این عملیاتها میتوانند از طریق سیستمهای موجود و یا سیستمهای دیگر فراهم گردند، اما سایر عملیات لازم باید پیادهسازی شوند. هر سرویس امکان دسترسی به مجموعه خوشتعریفی از عملیات را میدهد. سیستم به عنوان یک کل، به صورت مجموعه ای از تعاملات بین این سرویسها طراحی می شود. معماری مبتنی بر سرویس، سرویسهایی را که سیستم از آنها تشکیل شده را تعریف و تعاملات لازم بین سرویسها جهت ارائه رفتار مشخص را توصیف می کند و در نهایت سرویسها را به یک یا چند پیادهسازی در تکنولوژیهای خاص تصویر می کند. معماری سرویسگرا مبتنی بر استفاده از اشیاء و اجزای توزیع شده است و قدم تکاملی بعدی در محیطهای محاسبهای است ]۴[.
۲-۴ معماری ابر
شکل ۲-۲ نشاندهنده یک مدل مرجع برای محاسبات ابری است. همانطور که در شکل مشاهده می شود چهار لایه در این مدل وجود دارد که در ادامه توضیح داده شده اند.
در پایینترین سطح، منابع فیزیکی مثل کلاسترها، مرکز داده ها و منابع ذخیرهسازی قرار دارند.
در بالای این سطح، زیرساخت فناوری اطلاعات مستقر شده و مدیریت می شود. زیرساخت فیزیکی به وسیله میانافزار هستهای که هدفش فراهم کردن یک محیط با زمان اجرای مناسب برای ابزارها و بهکارگیری مناسب منابع فیزیکی است مدیریت می شود. زیرساخت فیزیکی و میانافزار هسته ارائهدهنده بستری هستند که ابزارهای کاربردی در آن مستقر میشوند.
بستر فراهم شده در لایه دوم از طریق یک میانافزار سطح کاربر در دسترس قرار میگیرد. میانافزار سطح کاربر مثل Web2.0 محیطها و ابزارهایی برای سادهسازی استقرار و توسعه ابزارهای کاربردی در را ابر فراهم می کنند.
در بالاترین سطح، ابزارهای کاربردی قرار دارند که کاربران از طریق آنها با ابر در تعاملند.
۲-۵ مدلهای سرویسدهی در ابر
اصطلاح سرویس در محاسبات ابری به معنای توانایی استفاده از مؤلفه هایی با قابلیت استفاده مجدد از طریق شبکه فروشنده است. در محاسبات ابری این اصطلاح به صورت “به عنوان سرویس[۹]” شناخته شده است. در ابر سه مدل سرویسدهی وجود دارد که در ادامه شرح داده شده اند.
نرمافزار به عنوان سرویس۲: در این مدل یک ابزارکاربردی کامل به عنوان یک سرویس و بر حسب تقاضا به مشتری تحویل داده می شود، به عبارت دیگر یک نمونه از ابزارکاربردی روی سرور اجرا شده و چندین کاربر سرویسدهی میشوند. بنابراین مشتریها نیاز به سرمایه گذاری اولیه برای سرورها و نیز دریافت مجوز نرمافزار ندارند و برای فراهمکنندگان نیز هزینه کاهش مییابد، چرا که فقط نیاز به نصب و نگهداری یک ابزار دارند. Zoho و Gmail نمونههایی از SaaS هستند.
بستر به عنوان سرویس۳: در اینجا یک لایه از نرمافزار یا محیط توسعه کپسوله شده و به عنوان یک سرویس تحویل داده می شود. مشتری می تواند ابزارهای کاربردی خودش را ایجاد کند و آنرا روی بستر فراهمکننده اجرا کند. به منظور برطرف کردن نیازهای قابلیت مدیریت و قابلیت مقیاسپذیری ابزارهای کاربردی، فراهمکنندگان PaaS ترکیبی از پیشتعریف شده از سیستمعامل و سرورها را پیشنهاد می دهند، مثل بستر LAMP که ترکیبی از PHP، MySQL، Apache و Linux است. در این نوع خدمات برای مشتری این امکان که بتواند برنامه های کاربردی ساخته شده یا خریداری شده توسط خود را بر روی بستر ابر قرار دهد فراهم شده است. مشتری بر روی ابزار کاربردی خودش کنترل دارد، اما روی شبکه، سرورها و منابع ذخیرهسازی کنترلی ندارد. Azure و Googlemap نمونههایی از PaaS هستند.
شکل ۲-۲: مدل معماری مرجع محاسبات ابری ]۳[.
زیرساخت به عنوان سرویس (سختافزار به عنوان سرویس[۱۰]): زیرساخت به عنوان سرویس منابع ذخیرهسازی و قابلیت های محاسباتی را به عنوان سرویسهای استاندارد شده از طریق شبکه تحویل میدهد. سرورها، سیستمهای ذخیرهسازی، تجهیزات شبکه و فضای مرکز داده مجتمع شده و برای مدیریت بارکاری در دسترس قرار میگیرند. مشتری نرمافزار خودش را روی زیر ساخت مستقر می کند و در این حالت می تواند علاوه بر ابزار خودش بر روی شبکه و منبع ذخیرهسازی کنترل و مدیریت داشته باشد. GridGo و TERA نمونههایی از IaaS هستند.
۲-۶ انواع ابرها
سازمانها و بنگاهها میتوانند ابرهای خصوصی۲، عمومی۳ و یا ترکیبی۴ را برای استقرار ابزارهای کاربردیشان انتخاب کنند. در ادامه این ابرها معرفی شده اند.
ابر عمومی: ابرهای عمومی تحت مالکیت شخص ثالث هستند و به وسیله آنها اجرا میشوند، به عبارت دیگر همه مشتریان یک زیرساخت مشابه را با پیکربندی محدود، حمایتهای امنیتی و قابلیت دسترسی به اشتراک میگذارند. تمام این متغیرها توسط فراهمکنندگان مدیریت و حمایت میشوند. یکی از مزایای ابرهای عمومی این است که ممکن است این ابرها از ابر یک بنگاه بزرگتر باشند، بنابراین توانایی فراهم کردن مقیاسپذیری بر حسب تقاضا را دارند.
ابر خصوصی: ابر خصوصی به صورت انحصاری برای یک سازمان یا بنگاه ساخته می شود و بنابراین امنیت و کنترل بیشتری را نسبت به ابر عمومی فراهم می کند. دو نوع ابر خصوصی وجود دارد: ۱- ابر خصوصی داخلی۵: در مرکز داده خود سازمان میزبانی می شود. این مدل فرایند استاندارد شده و امنیت بیشتری را فراهم می کند، اما از نظر سایز و مقیاسپذیری محدودیت دارد و بخش فناوری اطلاعات سازمان باید هزینه های عملیاتی و هزینه های اولیه منابع فیزیکی را متقبل شود. این نوع ابر برای ابزارهای کاربردی که نیاز به کنترل و قابلیت پیکربندی کامل زیرساخت و امنیت دارند مناسب است. ۲- ابر خصوصی خارجی۶: در این مدل، ابر خصوصی توسط یک فراهمکننده به صورت خارجی میزبانی می شود، بهگونه ای که فراهمکننده یک محیط ابری انحصاری را با تضمین “حفظ حریم شخصی” ایجاد می کند. این مدل برای بنگاههایی که نمیخواهند یک ابر عمومی داشته باشند مناسب است.
ابرترکیبی: ترکیبی از حداقل یک ابر عمومی با حداقل یک ابر خصوصی را گویند. این ابرها دارای توانایی تکمیل و تقویت مزایای هر دو نوع ابر میباشند، مثل تقویت منابع ابر خصوصی با منابع ابر عمومی برای مدیریت بارکاری غیر منتظره، افزایش مقیاسپذیری ابر خصوصی و یا افزایش امنیت ابر عمومی.
۲-۷ مزایای محاسبات ابری
محاسبات ابری به عنوان یک پارادیم محاسباتی است که پس از محاسبات سودمند و محاسبات گریدی ظهور کرده است و دارای مزایایی است که به برخی از آنها در ادامه اشاره شده است.
روشی سریعتر، آسانتر و ارزانتر برای استفاده و دسترسی به داده ها، ابزارهای کاربردی، بسترها و زیرساختها.
کاهش هزینه: همانطور که گفته شد این مدل مبتنی بر “پرداخت در ازای استفاده” است و کاربران تنها در ازای منابعی که استفاده می کنند هزینه پرداخت می کنند، از اینرو نیاز به پرداخت هزینه اولیه و سرمایه گذاری برای نرمافزار و سختافزار نمی باشد و کاربران نیازی به پیگیری بهروزرسانی نرمافزارها، تهیه مجوز برای آنها و هزینه های نصب و نگهداری ندارند.
انعطافپذیری: سرعت تحویل سرویسها و محصولات برای بنگاهها بسیار مهم است، از اینرو باید به سرعت با تغییر شرایط کاری سازگار شوند. محاسبات ابری می تواند ابزارهای کاربردی مورد نیاز را به بنگاهها تحویل دهد و این نیاز آنها را برطرف کند.
امکان بدستآوردن مشتریان جدید برای سرویسهای مختلف ارائه شده توسط فروشندگان (مزیتی برای فروشندگان).
ظرفیت ذخیرهسازی نامحدود: مرکزدادهها و منابع ذخیرهسازی با حجم بسیار بالایی در اختیار کاربران قرار دارند.
افزایش قدرت محاسباتی: هنگامی که کاربری وارد یک محیط محاسبات ابری می شود صاحب قدرت همه ابر شده و به قدرت یک رایانه شخصی و یا شبکه سازمان محدود نمی شود و می تواند وظیفهها و محاسبات بسیار بزرگی را انجام دهد.
دسترسی جهانی به اسناد: با محاسبات ابری مجموعه کاری هر شخص همواره همراهش است و در ابر موجود است و فقط کافی است از طریق اینترنت به ابر متصل شود.
با محاسبات ابری فراهمکنندگان سرویسها از آسانشدن نصب، نگهداری و کنترل متمرکز نسخههای مختلف نرمافزارها بهرهمند میشوند و کاربران میتوانند در هر زمان و هر مکان به داده ها و سرویسها دسترسی داشته باشند، داده ها را به اشتراک بگذارند و آنها را به صورت امنتری در زیرساخت ذخیره کنند. هدف ابر این است که مرکز داده های نسل بعد را به عنوان شبکه ای از سرویسهای مجازیشده معماری و طراحی کند تا کاربران بتوانند ابزارها را مستقر کرده و به آنها از هر مکانی و در هر زمانی دسترسی یابند. محاسبات ابری باعث می شود شرکتهای فناوری اطلاعات به جای تمرکز بر روی خرید وتنظیم سختافزار، نرمافزار، بستر و زیرساخت مورد نیاز بر روی اهداف استراتژیکشان تمرکز کنند.
۲-۸ نقاط ضعف محاسبات ابری
محیطهای محاسبات ابری دارای مزایای بسیاری هستند که به برخی از آنها اشاره شد، اما هنوز هم موضوعاتی وجود دارد که مانع از پذیرش گسترده آن شده است. به برخی از نقاط ضعف این محیطها در ادامه اشاره شده است.
امنیت داده: بسیاری مشتریان تمایلی به قرار دادن دادههایشان در ابر ندارند و ترجیح می دهند داده ها به صورت محلی ذخیره شوند، از اینرو باید از نظر امنیت تضمینهایی از سوی فراهمکنندگان ابر به آنها داده شود.
تأخیر: از آنجاییکه از طریق اینترنت با ابر ارتباط برقرار می شود باید لینکهای ارتباطی بسیار قوی و بدون تاخیر فراهم شوند. این موضوع به خصوص برای ابزارهای کاربردی بلادرنگ بسیار مهم است.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 11:37:00 ق.ظ ]
|