بررسی پایان نامه های انجام شده درباره بررسی وضعیت پایداری تونل ها و سایر سازه های زیرزمینی در اثر بارهای ... |
خاکها و سازهها اغلب تحت بارهای استاتیکی ناشی از سازهها در داخل و روی زمین نیستند بلکه تحت بارهای دینامیکی نیز میباشند. در مدل کردن پاسخ دینامیکی سازه خاک، اینرسی زیر خاک و وابستگی زمان بار در نظر گرفته می شود. در این قسمت کلیاتی از زلزله بیان و با اعمال ارتعاش زلزله بر سازه تونلها نیروها و تغییر شکلهای بوجود آمده را بررسی میکنیم.
۴-۲۰- کلیات
۴-۲۰-۱- کانون و مرکز زلزله
نحوه انتشار امواج زلزله بگونهای است که گویی از یک مرکز واحد ساطع شده اند. این مرکز را کانون زلزله مینامند. تصویر این نقطه در سطح زمین را مرکز زلزله[۲۵] و فاصله این نقطه تا سطح زمین را عمق زلزله[۲۶] میخوانند. زلزله را بر حسب عمق به دو نوع سطحی و عمیق تقسیم می کنند. عمق زلزلههای سطحی کمتر از ۷۰ کیلومتر است و زلزله های عمیق از عمق ۳۰۰ تا ۶۰۰ کیلومتری منتشر میشوند.
شکل (۴-۱۰) کانون و مرکز زلزله
۴-۲۰-۲- امواج زلزله
دو نوع موج از کانون منتشر می شود: حجمی[۲۷] و سطحی[۲۸]. امواج حجمی خود به امواج طولی (P) و عرضی (S) تقسیم میشوند. ارتعاش امواج طولی در امتداد انتشار موج و امواج عرضی عمود بر این امتداد صورت میگیرد. سرعت امواج طولی و عرضی با یکدیگر متفاوت است. در نتیجه در نقطهای دور از کانون، ابتدا امواج طولی و سپس امواج عرضی دریافت می شود و از روی فاصله زمان دریافت این دو موج و با داشتن سرعت انتشار هر کدام میتوان فاصله کانون زلزله تا نقطه مورد نظر را محاسبه نمود. امواج سطحی که بر سطح زمین منتشر میشوند و بیشتر در زلزلههای سطحی قابل دریافت هستند بر دو گونهاند: لاو[۲۹] و ریلی[۳۰].
موج لاو در محیطهای لایه لایه اتفاق میافتد و ارتعاش در صفحه موازی سطح زمین و در جهت عمود بر انتشار موج صورت میگیرد. ارتعاش موج ریلی در صفحه عمود بر سطح زمین صورت گرفته و حرکت بیضی گونه دارد و سرعت آن اندکی کمتر از امواج عرضی است. نحوه حرکت این امواج در اشکال (۴-۱۱) تا (۴-۱۴) نشان داده شده است.
شکل (۴-۱۲) جهت ارتعاش ذرات و انتشار موجS شکل (۴-۱۱) جهت ارتعاش ذرات و انتشار موج P
شکل (۴-۱۴) جهت ارتعاش ذرات و انتشار موج رایلی شکل (۴-۱۳) جهت ارتعاش ذرات و انتشار موج لاو
۴-۲۰-۳- گسل زلزله:
مشاهدات میدانی نشان میدهد که تغییرات ناگهانی در ساختار سنگها امری طبیعی است. در برخی از مکانها دیده شده است که یک نوع سنگ به سنگی از نوع کاملاً متفاوت در امتداد یک صفحه تماس متصل شده است. چنین اختلافی در ساختار زمین شناختی گسل نامیده می شود.
طول گسلها از چند متر به چند کیلومتر متغیر است. وجود گسلها نشان دهنده آن است که در زمان مشخصی از گذشته، جابجایی در امتداد آنها رخ داده است. چنین جابجاییهایی می تواند لغزش تدریجی و کند باشد که هیچگونه تکان زمینی را ایجاد نمیکند و یا گسیختگی ناگهانی (زلزله) باشد.
سطح گسل ممکن است جهت خاصی نداشته باشد. با این وجود بسیاری از گسلها دارای سطوح قائم یا موربی هستند که در امتداد جابجاییهای قائم و افقی رخ داده است. بر همین اساس گسل را به چند نوع تقسیم می کنند:
گسلهایی که جابجایی اصلی آنها در سطح افقی صورت گرفته و ناشی از لغزش افقی[۳۱]اند، گسل جانبی[۳۲] نامیده میشوند.
گسلهایی که جابجایی آنها در سطح قائم انجام شوند دارای لغزش عمودی[۳۳] اند و ممکن است در اثر حرکات کششی ایجاد شوند (گسل نرمال یا عادی[۳۴] ) و یا در اثر حرکات فشاری[۳۵] (گسل وارونه یا معکوس[۳۶] پدید آیند. جابجایی گسل در زمین لرزه ممکن است تقریباً بطور کامل افقی باشد، همانند زلزله سال ۱۹۰۶ در سانفرانسیسکو که در امتداد گسل سان آندریاس رخ داد، اما اغلب حرکات عمودی بزرگی، همانند حرکتی که در سال ۱۹۵۴ بر اثر زلزله دیسکی ولی (نوادا) رخ داد، مشاهده می شود. در کالیفرنیا بر اثر زلزله سال ۱۹۷۱ سان فرناندو، در برخی از مکانها تغییر ترازی به اندازه ۳ متر در امتداد گسل گسیختگی رخ داد. طبقه بندی گسلها فقط به هندسه و جهت لغزش نسبی بستگی دارد.
انوع مختلف گسل در شکل (۴-۱۳) نشان داده شده است. شیب گسل زاویهای است که سطح گسل با صفحه افق میسازد و منظور از امتداد گسل جهتی است که خط گسل، که در سطح زمین قابل رویت است، نسبت به امتداد شمال دارد.
گسل امتداد لغز که گاهی اوقات گسل تراگذر نامیده می شود شامل جابجایی سنگها بطور جانبی و به موازات امتداد گسل است. اگر بر یک طرف گسل بایستیم و حرکت را در طرف دیگر از چپ به راست ببینیم، آن گسل را گسل امتدادی راست لغز مینامند. به همین ترتیب میتوان گسل امتدادی چپگرد را تعریف کرد.
شکل (۴-۱۵) انواع گسل
گسل شیب لغز گسلی است که حرکت آن تا اندازه زیادی به موازات شیب گسل است و لذا مؤلفه های قائم جابجایی دارد. گسل مستقیم گسلی است که در آن صخره بالای سطح شیبدار گسل، نسبت به پوسته زیرین خود، به سمت پایین حرکت کند. گسلهایی که تقریباً لغزش دارند جزو این دسته محسوب میشوند. گسل معکوس گسلی است که در آن پوسته بالای سطح شیبدار گسل، نسبت به بلوک زیرین گسل، به سمت بالا حرکت کند. در اغلب حالات لغزش گسل ترکیبی از جابجایی امتدادی (امتداد لغزی) و جابجایی شیبی (شیب لغزی) است و گسلش مایل نامیده می شود.
۴-۲۱- الزامات نرم افزاری
۴-۲۱-۱- مرزهای جاذب[۳۷]
زلزله بوسیله تحمیل کردن تغییر مکانهای مقرر شده[۳۸] در مرز پایین مطابق شکل (۴-۱۴) شبیهسازی می شود. شرایط مرزی ویژهای برای به حساب آوردن واقعیتی که خاک یک محیط نیمه بینهایت است تعریف می شود. بدون این شرایط مرزی ویژه، موجها روی مرزهای مدل به خاطر اغتشاش بازتاب خواهد نمود. برای جلوگیری از این بازتابهای کاذب، مرزهای جاذب مشخص میشوند. در واقع مرزهای جاذب برای جذب افزایش تنشها روی مرزها که از بارهای دینامیکی ناشی میشوند، میباشد در غیر این صورت به طرف خاک بازتاب خواهند کرد.
شکل (۴-۱۶) مرزهای جاذب مدل
۴-۲۱-۲- میرایی
میرایی مصالح در خاک عموماً از مشخصات ویسکوزیته، اصطکاک و توسعه پلاستسیته ناشی می شوند. با این وجود در PLAXIS مدلهای خاک شامل ویسکوزیته نمیباشند. در عوض جمله میرایی در نظر گرفته می شود که متناسب با جرم و سختی سیستم میباشد (میرایی رایلی) که بصورت زیر تعریف می شود:
(۴-۱۶)
بطوریکه C میرایی، M جرم، K سختی، و ضرایب رایلی را نشان می دهند. آلفای رایلی پارامتری است که اثر جرم در میرایی سیستم را تعیین مینماید. در مقادیر بالاتر آلفا، بیشتر فرکانسهای پایین مستهلک میشوند. بتای رایلی پارامتری است که اثر سختی در میرایی سیستم را تعیین مینماید. در مقادیر بالاتر بتا، بیشتر فرکانسهای بالا مستهلک میشوند.
ضرایب میرایی و حداقل از دو نسبت میرایی داده شده که متناظر با دو فرکانس ارتعاش می باشد تعیین می شود. رابطه میان و و و بصورت زیر می باشد:
(۴-۱۶)
در این رابطه اگر دو نسبت میرایی در فرکانسهای داده شده معلوم باشند، موجب می شود که دو معادله به طور هم زمان بتواند تشکیل شود که از آنجا و محاسبه می شود. نسبتهای میرایی مذکور می تواند به طور آزمایشی با بهره گرفتن از آزمایش ستون تشدید بدست آیند. در این مطالعه ضرایب و با توجه به مشخصات مصالح در جدول (۴-۱) آمده است.(باباگلی، ۱۳۸۷)
۴-۲۲- معرفی شتاب نگاشت زلزله مورد استفاده در تحقیق
نگاشت مورد استفاده در تحقیق، مربوط به زلزلههای السنترو در سال ۱۹۴۰ میباشد. در فاز محاسبه مربوط به تحلیل دینامیکی، در آن زلزله به صورت فایل ورودی شتاب ایجاد شده توسط زلزله مربوط (Accelegram) شبیهسازی می شود.
شکل (۴-۱۷) رکورد تاریخچه زمانی شتاب زلزله السنترو
جدول (۴-۴) مشخصات زلزله السنترو
سال وقوع | فاصله از مرکز زلزله(km) | مدت زمان دوام (s) | PGA (g) | |
۱۹۴۰ | ۹/۳ | ۴۰ |
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 11:48:00 ق.ظ ]
|