" دانلود متن کامل پایان نامه ارشد – قسمت 9 – 5 " |
“
همچنین عمدهترین نقاط قوت مناطق هم شامل: وجود جایگاه قانونی، موقعیت بسیار مطلوب جغرافیایی، وسعت خاک، وجود منابع نفت و گاز و تنوع مواد اولیه، پذیرش و استقبال مردم و جمعیت بومی، قابلیتهای متنوع زیست محیطی و از همه مهمتر وجود نیروی انسانی توانا در داخل کشور دانست.
۳- عمدهترین فرصت های مناطق آزاد و ویژه در سطح ملی شامل : امکان بهرهگیری از ویژگی جغرافیای اقتصادی ایران نسبت به سایر کشورهای منطقه، مزیت و برتری نسبی ترانزیت و صادرات مجدد و کاهش هزینه سرمایه گذاران، بهرهگیری از شرایط بین المللی منطقه و حوزه نفوذ جغرافیایی فرهنگی ایران بوده و عمدهترین تهدیدها نیز ضعف ساختاری در جذب سرمایه خارجی، وجود رقبا، قاچاق کالا و از دست رفتن فرصت های اقتصادی است، که در مجموع عوامل تأثیرگذار بیرونی بر مناطق را شکل می دهد.
گفتار سوم : چه باید کرد؟
۱-اهداف قانونی در نظر گرفته شده برای مناطق آزاد و ویژه بسیار کلان و عمده است به شکلی که رسیدن به آنها توانایی بسیاری نیاز دارد و از طرفی برخی از مواد قانون چگونگی اداره مناطق کشور دارای ابهام هایی است که بازنگری و اصلاح این قانون در جهت تحقق اهداف و برنامه های مناطق یک ضرورت محوری محسوب می شود.
همچنین این مناطق اگر بخواهند بدون هماهنگی و همکاری میان خود و برنامه ریزی همه جانبه معطوف به منافع ملی، عمل کنند بی شک هزینه های بسیاری را بر اقتصاد ملی تحمیل خواهند کرد، این مناطق باید به مثابه اعضای کالبد واحد برای افزایش منافع مالی در زمینه های تعیین شده مأموریت ها و رسالت های متفاوتی داشته باشند، ضمن اینکه در بسیاری از موارد زمینههای فعالیت آن ها مشترک است. به عبارتی هر کدام از آن ها باید با تکیه بر خصوصیات ژئواکونومیک، با فعالیت گسترده در زمینه آبادانی و عمران و توسعه پایدار به فعالیت خاصی گرایش و تأکید داشته باشند.
۲-عمدهترین مأموریت های ملی پیشنهادی برای مناطق شامل سه وظیفه اصلی زیر است:
الف : مناطق آزاد و ویژه با برخورداری از تسهیلات قانونی و ارتباطی، می توانند نقش ویژه ای در زمینه دسترسی به فن آوری و تسهیل انتقال تکنولوژی به کشور، دسترسی به سرمایه و بازارهای بینالمللی و ایجاد مناسبات آزاد با اقتصاد جهانی ایفا می کنند.
ب : مناطق آزاد و ویژه در توسعه و پردازش صادرات به بازارهای منطقه ای و جهانی از راه: صدور محصولات صنایع مستقر در مناطق، ایجاد قطب های صنعتی صادرات محور و در نهایت برنامه ریزی برای صادرات مجدد با توجه به موقعیت ممتاز جغرافیایی ایران در منطقه می توانند ایفای نقش کنند.
ج : مناطق آزاد و ویژه با توجه به مزایای قانونی و شرایط خاص خود در صورت برنامه ریزی درست و اصولی و کسب حمایت های قانونی می توانند روند جذب سرمایه گذاری خارجی را تسریع کنند.
۳-این مأموریت ها با هدف انجام سه رسالت عمده انجام میپذیرد. نخست، ایفای نقش شایسته در اقتصاد ملی از راه استفاده از موقعیت ویژه کشور در توسعه تجارت، ترانزیت و حمل و نقل کالا، تغییر کانون صادرات دوباره کالا از کشورهای مجاور و در نهایت تبدیل کشور به مرکزیت اصلی تجارت منطقه ای.
دوم، بهبود رفاه اجتماعی فراگیر از راه ایجاد زیرساخت ها و امکانات پیشرفته مناسب و در همین حال هماهنگ با فرهنگ دینی و ملی، برای تحقق زیست انسانی بر اساس استانداردهای پیشرفته و توسعه یافته و تبدیل آن به مبنای گسترش و آبادانی در سطح کشور و بهبود شاخص های درمانی، بهداشتی، ورزشی، هنری و فرهنگی و بالا بردن میزان استفاده عمومی از این شاخصها و در نهایت ایفای نقش فعال در تربیت علمی و فنی نیروی انسانی کشور و گسترش آموزش و تحقیقات و افزایش روابط علمی در سطح بین المللی.
سوم، ایفای نقش مناطق در ارتقای امنیت ملی نظام جمهوری اسلامی ایران، این نقش آفرینی متاسفانه تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است، با توجه به وضعیت مناطق آزاد و ویژه میتوان در چارچوب افزایش امنیت ملی از راه توسعه و تمرکز و تحرک نیروی انسانی و ایجاد اشتغال دائم و جذب نیروی انسانی از سراسر کشور و ترکیب و تعامل جمعیت های قومی و دینی و تقویت همبستگی ملی و همچنین توسعه فعالیت ها در خط ساحلی جنوب و محور شرق، این امکان را فراهم ساخت که زمینه برای محو قاچاق و انتقال مرکز تجارت منطقه ای به شمال فراهم آید.
گفتار چهارم : مشخص شدن وضعیت و شرایط و معین شدن
رسالت ها و مأموریت و جمع بندی آن، تدوین سند راهبردی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در چارچوب رهنمودهای مقام معظم رهبری در سند چشمانداز بیست ساله کشور و سیاست های کلی برنامه پنجم توسعه کشور قابل تحقق باشند و با تصحیح جهت ها، تنوع درآمدها و افزایش بسترهای واقعی برای فعالیت، خواست ملی پیشرفت و توسعه پایدار مناطق متجلی شود.
۱- برنامه ای برای عمل
الف – بر اساس اهداف قانونی مناطق و با توجه به زمینه های عملیاتی، سرفصل های نه گانه: ترانزیت و حمل و نقل، صنعت و معدن، گردشگری، انرژی، توسعه امور زیربنایی و عمرانی، علوم و فنون و آموزش، بازرگانی و تجارت، فرهنگی و هنری و اجتماعی و در نهایت فن آوری اطلاعات به عنوان مهمترین زمینه های فعالیت مناطق در نظر گرفته شدهاند و بر این اساس استراتژی های عمومی و همچنین خاص هر منطقه و راهکارهای اجرایی منطبق بر آن ها تدوین و عملیاتی می شود.
تعیین و تشخیص راهبردها و راهکارها، به طراحی و برنامه ریزی پروژه های عملیاتی و اجرایی مناطق در هر کدام از سرفصل های نه گانه می انجامد.
ب – در سازمان دهی و طراحی پروژه های عملیاتی، قابلیت اجرا، افق استراتژیک، نقش ویژه منطقه، تعامل مناطق با یکدیگر، وضعیت زیرساخت ها و پس کرانه ها، هماهنگی مناطق با اقتصاد ملی، میزان اشتغالزایی، تبدیل مناطق آزاد و ویژه به پایگاه توسعه ملی، واقعگرایی، کاهش نقش تصدیگری دولت، کاهش هزینه های دولتی، افزایش مشارکت بخش خصوصی و سرمایهگذاری خارجی به شیوه های مختلف و در نهایت تمرکز بر فنآوری پیشرفته به عنوان محورهای اصلی مدنظر قرار می گیرد.
ج – برای تامین منابع مالی پروژهها و برنامه ها ضرورت دارد که سرمایه گذاری ها از نظر ماهیتی تقسیم بندی شوند. به صورت کلی سرمایه گذاری ها شامل سه بخش عمده می شوند :
الف) سرمایه گذاری تجاری و تولیدی دارای بازده اقتصادی که با بهرهگیری از مزایای قانونی توسط سرمایهگذاران بخش خصوصی داخلی و خارجی صورت میپذیرند.
ب) پروژه های زیربنایی که با تعریف مجدد و ارائه تسهیلات اعتباری حتیالامکان از سوی دولت به صورت پروژه های دارای بازدهی اقتصادی در آمده و به وسیله بخش خصوصی (داخلی و خارجی) تامین مالی می شوند.
ج) پروژه های زیربنایی و اعمال حاکمیتی که فقط توسط دولت و دستگاه های اجرایی باید اجرا شوند.
“
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-09-21] [ 11:46:00 ق.ظ ]
|