نگاهی به پایان نامه های انجام شده درباره : طراحی الگوی مؤلفههای فطری مشتریمداری از دیدگاه اسلام- فایل ۱۷ |
فطری
غیرفطری
معنوی
طبیعی(مادی)
غریزی(مادی)
ادراکی(دانشی)
احساسی(گرایشی)
حقیقت جویی
خیرخواهی
گرایش به جمال و زیبایی
گرایش به خلاقیت و ابداع
عشق و پرستش
نیازهای واقعی و نیازهای کاذب (غیر واقعی):
نیازهای انسان را میتوان به نیازهای واقعی و نیازهای کاذب تقسیم کرد. نیازهای کاذب نیازهایی هستند که از هیچ واقعیت عینی نشات نمیگیرند، بلکه شکل گرفته از مجموعه ای از پندارها و خیالات شعارگونه و بیمحتواست که گاه برای پیشبرد اهداف خاصی ایجاد و پیگیری میشوند. نیازهای واقعی نیازهایی هستند که از یک واقعیت عینی در انسان مایه میگیرند و خود به دو دسته «مادی» و«معنوی» تقسیم میشوند. نیازهای مادی در محدوده بعد مادی انسان مطرح میشوند، بنابرین کاربرد محدودی دارد و نمیتواند در زمینه معنوی کارایی داشته باشد و انسان را به تلاش وامیدارد، ولی نیازهای معنوی با ورود به حیطه روح آدمی از کاربرد وسیعی برخوردار است (جمعی از علما و اندیشمندان، ۱۳۷۵، ص۹۳).
کاتلر در کتاب اصول بازاریابی، نظری دیگر دارد و اعلام میدارد که این نیازها به وسیله بازاریابها پدید نمیآیند، بلکه بخشی از وجود انسان را تشکیل میدهند. در واقع از این جمله میتوان فهمید که وی اعتقادی به نیاز کاذب نداشته و منشاء نیازها را وجود انسان میداند (کاتلر، ۲۰۰۵، ص۱۵ ).
برای تبیین بهتر نظر کاتلر بهتر است به تعاریف وی از نیاز، خواست و تقاضا اشاره شود، که در ادامه خواهد آمد:
نیاز انسانی: یعنی چیزی که انسان احساس میکند از آن محروم مانده است.
خواست: گونهای از نیاز انسانی است که در اثر فرهنگ و شخصیت فردی شکل میگیرد. یک شخصیت گرسنه در ایالات متحده آمریکا احتمالا خواستار یک ساندویچ، سیب زمینی سرخ کرده و کوکاکولا باشد. یک شخص گرسنه در جزیره بالی خواستار انبه، گوشت خوک و نخود فرنگی است. خواست را بر چیزهایی که نیاز را برآورده سازند، بیان مینمایند.
تقاضا: اگر خواست پشتوانه خرید داشته باشد به صورت تقاضا در خواهد آمد (کاتلر، ۲۰۰۵، ص۱۵).
نیازها دو نوع هستند یا منجر به تقاضا می شوند یا خیر.
نیازهای منجر به تقاضا: یا سالم است(در مسیر تعالی انسان) یا ناسالم
نیازهای ناسالم یا ناشی از نیازی است که ذاتا ناسالم است؛ یا به دلیل بالا بودن و زیاد از حد ارضا شدن یک نیاز سالم یا به بیان دیگر تجاوز کردن یک نیاز سالم از حد و حدود خود است. منظور از نیاز ذاتا ناسالم نیازی است که به اشتباه درک میشود.
سه دسته نیاز ناسالم داریم:
- ذاتا ناسالم مانند موادمخدر
۲.ذاتا سالم اما منحرف شده، مانند بتپرستی یا همجنسگرایی
۳.ذاتا سالم اما افراط شده مانند انواع تجملات و مصرفگرایی افراطی
سه شکاف را میتوان از خود انسان تا تقاضای او برشمرد. به نظر میرسد با توجه به تعریف کاتلر از نیاز، خواست و تقاضا، نیاز واقعی همان نیاز انسانی کاتلر و نیاز کاذب یک شکاف در مرحله خواست باشد.
سه شکاف را میتوان در مسیر نیاز تا تقاضای انسان برشمرد:
شکل شماره ۲
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-08] [ 08:10:00 ب.ظ ]
|