راهنمای نگارش مقاله با موضوع شکل های شیمیایی و قابل استخراج به وسیله DTPA آهن ... |
۵/۲۲
۳۵۹/۲d
۷۸۱/۳a
۲۳/۲۶۹۵a
۴۶۹/۴۶ed
۳۴۱۰۰a
۴۵
۳۷۵/۲d
۷۰۶/۳a
۳۱/۲۶۸۲a
۵۳۱/۵۰cd
۳۴۷۵۰a
۹۰
۰۴۳/۳c
۶۸۸/۳a
۰۳/۲۵۶۳b
۰۹۴/۵۶c
۳۴۹۰۰a
۱۸۰
۰۶۲/۴b
۷۸۱/۳a
۹۲/۲۵۰۸b
۳۴۴/۶۷b
۳۵۲۶۶a
۳۶۰
۵۴۶/۴a
۶۲۷/۳a
۴۸/۲۳۶۲c
۷۱۹/۸۲a
۳۵۳۶۶a
*در هر ستون اعدادی که دارای حروف یکسان هستند، در سطح احتمال ۵ درصد فاقد تفاوت معنیدار میباشند.
به طور کلی کاربرد لجن موجب افزایش معنیدار شکل تبادلی آهن شد، که کمترین مقدار را در بین شکلها به خود اختصاص داده است. هرچند بین تیمارهای شاهد تا ۴۵ تن در هکتار لجن تفاوت معنیداری در آهن تبادلی مشاهده نشد. فلیگورز و همکاران (۲۰۰۲) بیان کردند که شکل تبادلی، قابلیت زیست دسترسی برای گیاهان را داراست. همچنین شکلهای محلول و تبادلی میتوانند با ترکیبات آلی ترشح شده از ریشهها پیوند دهند (مارسچنر و همکاران، ۱۹۹۶) و آهن تبادلی در خاکهای کشت شده کاهش یابد. میزان ناچیز آهن تبادلی (کمتر ار ۱%) در خاکهای تیمارشده با لجن فاضلاب توسط هانای و همکاران (۲۰۰۸) نیز گزارش شده است. در شکل کربناتی نیز، کاربرد لجن فاضلاب سبب افزایش معنیدار این شکل گردید ولی در بین خود تیمارها این تفاوت معنیدار نبود، هر چند با شاهد تفاوت معنیدار داشتند. شکل کربناتی شامل فلزاتی است که همراه با کربناتها رسوب کرده اند. زمانیکه مواد آلی و اکسیدهای آهن و منگنز فراوانی کمتری در سیستم آبی دارند، کربناتها میتوانند جذب کننده مهمی برای تعداد زیادی از فلزات باشند (فلیگورز و همکاران، ۲۰۰۲). میزان کم شکل کربناتی در مطالعات بسیاری گزارش شده است (دودایا و همکاران، ۲۰۱۲؛ ویچولا و کاپولینسکی،۱۹۹۳). تائو و همکاران (۲۰۰۴) بیان کردند که انتقال شکل پیوند یافته با کربناتها به سایر شکلها می تواند علت کاهش این شکل در خاک کشت شده باشد.
با کاربرد لجن شکل متصل به اکسیدها کاهش یافت، بدین صورت که تیمار شاهد نسبت به تیمارهایی که لجن دریافت کرده بودند بیشترین مقدار شکل متصل به اکسیدهای آهن و منگنز را داراست. دودایا و همکاران (۲۰۱۲) میزان شکل اکسیدی آهن را ۲۲/۶- ۷۴/۱۶ درصد گزارش کردند که پس از شکلهای باقیمانده و آلی، بیشترین مقدار آهن را دارا بود.
همچنین شکل آلی با اعمال تیمارها افزایش یافت ولی این افزایش تا تیمار ۹۰ تن در هکتار معنیدار نبود. فلزهای کممصرف ممکن است از طریق فرایندهای کمپلکس شدن، با شکلهای مختلفی از مواد آلی در ارتباط باشند. این شکل خیلی متحرک یا قابل دسترس نیست. از این رو گمان میرود که با مواد هومیک پایدار با وزن مولکولی بالا که مقادیر کمی از فلزها را به صورت آهسته رها می کنند در ارتباط باشند (فلیگورز و همکاران، ۲۰۰۲). علیدوست و همکاران (۲۰۱۲) دریافتند که غلظت آهن پیوندیافته با مواد آلی در مجاورت ریشه کاهش یافت. همچنین بیان کردند که شکل آلی آهن می تواند منبع خوبی برای تغذیه گیاهان باشد. شاکونتالا و همکاران (۲۰۱۲) آهن متصل به مواد آلی را پس از شکل باقیمانده، بیشترین مقدار آهن در خاک گزارش کردند.
زینتی و همکاران (۲۰۰۱) نیز در پژوهشی که بر روی تجمع و اشکال فلزات در برخی خاکهای آهکی تیمار شده با چند کمپوست انجام دادند دریافتند که بیش از ۹۰ درصد آهن در همه تیمارها به شکل باقیمانده بود.
زورپاس و همکاران (۲۰۰۸) با افزدن لجن فاضلاب به خاک و بررسی اشکال فلزات سنگین دریافتند که ۶۵% آهن به شکل باقی مانده و ۲۷% آن متصل به اکسیدهای آهن و منگنز بود.
سوتاپابوس و همکاران (۲۰۰۸) با بررسی تیمارهای حاصل از افزودن لجن فاضلاب صنعتی مشاهده کردند که بیشترین مقدار آهن در همه تیمارها مربوط به بخش آلی و باقیمانده بود.
وانگ و همکاران (۲۰۰۶) بیان کردند که در همه نمونههای لجن مطالعه شده، بیشترین میزان آهن مربوط به بخش باقیمانده (۴/۷۲%) و پس از بخش پیوند یافته با مواد آلی (۳/۲۶%) بود.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-09] [ 10:53:00 ق.ظ ]
|