طرح های پژوهشی انجام شده در مورد مدل رفتار مصرف کننده نسبت به خرید محصولات ملی- فایل ۵۸ |
فرضیه ۱ تاثیر مثبت و معنیدار عوامل فردی بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی را نشان میدهد. نتایج نشان دادند که این فرضیه مورد تایید نمی باشد و رد میگردد. دلیل این امر آن است که بسیاری از متغیرهای این عامل به دلیل وجود متغیرهای میانجی چون ادراک از کیفیت، ارزش ادراک شده بها و اعتماد به محصول رد شدند و به همین دلیل این فرضیه نیز رد میگردد.
بنابراین سازمانها و شرکتهای سازنده محصولات ملی باید برای تغییر و جذب نگرش مصرف کنندگان، کیفیت محصولات خود را افزایش دهند و قیمت مناسب و درخور کیفیت برای محصول در نظر بگیرند تا مصرف کنندگان به محصولات آنان اعتماد نمایند و به خرید محصولات ملی خود افتخار نمایند.
فرضیه ۲ و فرضیه های فرعی آن
فرضیه ۲-۱ تاثیر مثبت و معنیدار ملیگرایی مصرف کننده را بر قصد خرید محصول ملی نشان میدهد. نتایج این پژوهش نشان دادند که ملیگرایی تاثیر مثبت و معنیدار بر قصد خرید ندارد. دلیل این امر نیز همانند فرضیه ۱-۱ به خاطر وجود متغیر میانجی ادراک از کیفیت است. مصرف کنندگان به کیفیت محصول بسیار توجه دارند و آن را عامل بسیار مهمی برای خرید کالا میدانند. این یافته با پژوهشهای رنجبریان و همکاران (۲۰۱۰)، ناکوس (۲۰۰۷) و مرتضوی و همکاران (۱۳۹۱) مطابقت دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که ملیگرایی تاثیر منفی بر قصد خرید مصرف کننده دارد. این نتیجه با پژوهش آکدوگان و همکاران (۲۰۱۲) مطابق است. دلیل این امر می تواند ناشی از منفی بودن نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی که قصد خرید وی را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. این امر نشاندهنده کشورگرایی پایین افراد است که میلی به خرید محصولات ملی خود ندارند.
فرضیه ۲-۲ بیانکننده تاثیر مثبت و معنیدار اثر کشور مبدأ بر قصد خرید محصول ملی میباشد. نتایج حاکی از آن است که این متغیر بر قصد خرید محصول ملی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. این یافته با پژوهشهای فیشر و همکاران (۲۰۱۲)، شی و همکاران (۲۰۱۲)، اسماعیل و همکاران (۲۰۱۲) و بیسواس و همکاران (۲۰۱۱) مطابقت دارد.
فرضیه ۲-۳ حاکی از تاثیر مثبت و معنیدار سبک زندگی بر قصد خرید محصول ملی است. نتایج پژوهش نشان دادند که این متغیر بر قصد خرید تاثیر ندارد و فرضیه رد گردید. دلیل این امر می تواند ناشی از وجود متغیر کیفیت ادراک شده باشد که مصرف کننده حین خرید به این متغیر و قیمت آن بیشتر توجه می کند. روابط بین این متغیرها این دلیل را اثبات می کند.
فرضیه ۲-۴ تاثیر مثبت و معنیدار تجربه خرید بر قصد خرید محصول ملی را بیان می کند. نتایج نشان دادند که این متغیر بر قصد خرید محصول ملی تاثیر دارد و فرضیه تایید میگردد. این یافته با نتایج پژوهش کاوشیک و سینگ (۲۰۱۳)، لینگ و همکاران (۲۰۱۰) و کیم و سولیوان (۱۹۹۸) مطابقت دارد.
فرضیه ۲-۵ نشان میدهد که باور اقتصادی تاثیر مثبت و معنیدار بر قصد خرید محصول ملی دارد. یافته ها نشان داد که این متغیر بر قصد خرید محصول ملی تاثیر منفی و غیر معنیدار دارد. دلیل این امر می تواند به خاطر وجود متغیر میانجی وضعیت مالی مصرف کننده باشد. پاسخگویان بیان میکردند که آنها بیشتر به وضعیت مالی خود توجه می کنند تا اینکه با خرید محصول ملی چقدر به اقتصاد کشور کمک می کنند. همچنین سمیچک و گلوویچ (۲۰۱۱) در پژوهش خود که در زمینه تاثیر ملیگرایی انجام دادند، بیان کردند که افرادی که ملیگرایی بالایی دارند به دلیل احساس مسئولیت اقتصادی اقدام به خرید محصول ملی می کنند. اما در این پژوهش تاثیر ملیگرایی بر قصد خرید محصول تایید نشد و این نشان دهنده این است که مصرف کنندگان ایرانی ملیگرایی بالایی ندارند و در نتیجه احساس مسئولیت اقتصادی نسبت به کشور خود نخواهند داشت.
فرضیه ۲-۶ تاثیر مثبت و معنیدار باور مذهبی بر قصد خرید محصول ملی را نشان میدهد. نتایج نشان دادند که این متغیر بر قصد خرید محصول ملی تاثیر ندارد. این یافته با گفتههای پاسخگویان که به هیچ عنوان باور مذهبی تاثیری بر آنان هنگام خرید محصول ملی ندارد، مطابقت دارد.
فرضیه ۲ تاثیر مثبت و معنیدار عوامل فردی بر قصد خرید محصول ملی را بیان می کند. یافتههای پژوهش حاکی از این است که عوامل فردی بر قصد خرید محصول ملی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. با توجه به نتایج بدست آمده میتوان گفت که سازمانها و شرکتهای سازنده محصولات ملی باید آگاهی بیشتری به مصرف کنندگان بدهند و آنها را با محصول خود آشنا نمایند. چرا که با توجه به نتایج اثر کشور مبدأ بر قصد خرید محصول ملی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. آنان با آگاهی دادن به مصرف کنندگان میتوانند شناخت آنان را نسبت به محصول خویش بالا ببرند و فروش محصولات خود را افزایش دهند. همچنین باید کیفیت محصولات خود را افزایش دهند تا مصرف کننده تجربه خوبی از خرید خود داشته باشد و تمایل به خرید مجدد داشته باشد.
فرضیه ۳ و فرضیه های فرعی آن
فرضیه ۳-۱ تاثیر مثبت و معنیدار ادراک از نوآوری محصول بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی را بیان می کند. نتایج پژوهش نشان دادند که این متغیر عامل موثری بر نگرش مصرف کننده است. این یافته با نتایج پژوهشهای سستوکیت (۲۰۱۰)، استینر (۲۰۰۴) و رام و جونگ (۱۹۹۴) مطابقت دارد.
فرضیه ۳-۲ نشان میدهد که اعتماد به محصول تاثیر مثبت و معنیدار بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی دارد. نتایج نشان داد که این متغیر بر نگرش محصول تاثیر مثبت و معنیدار
دارد. این یافته ها با نتایج پژوهشهای سستوکیت (۲۰۱۰)، لینگ و همکاران (۲۰۱۰) مطابقت دارد.
فرضیه ۳-۳ تاثیر کیفیت ادراک شده بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی را بیان می کند. نتایج نشان دادند که این فرضیه تایید میگردد. این یافته با نتایج پژوهش پاندایا و جوشی (۲۰۱۲)، اسماعیل و همکاران (۲۰۱۲)، بوهلل و همکاران (۲۰۱۱) و سستوکیت (۲۰۱۰) مطابقت دارد.
فرضیه ۳-۴ بیان می کند که ریسک ادراک شده بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی تاثیر منفی و معنیدار دارد. با توجه به نتایج این فرضیه نیز تایید گردید. این نتیجه با پژوهش کیم (۲۰۱۲)، پاندایا و جوشی (۲۰۱۲)، چن و همکاران (۲۰۱۱) و ملاحسینی و جبارزاده(۱۳۹۱) تطابق دارد.
فرضیه ۳-۵ حاکی از تاثیر مثبت و معنیدار ارزش ادراک شده بها بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی
میباشد. نتایج نشان دادند که این فرضیه تایید میگردد. این یافته با نتایج پژوهش پاندایا و جوشی (۲۰۱۲)، اسماعیل و همکاران (۲۰۱۲) و فیشر و همکاران (۲۰۱۲) مطابقت دارد.
فرضیه ۳-۶ تاثیر مثبت و معنیدار شیوه تبلیغات و ترفیعات بازاریابی را بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی بررسی می کند. نتایج نشان دادند که این متغیر نه تنها معنیدار نمی باشد بلکه تاثیر منفی نیز بر نگرش مصرف کننده دارد. دلیل این امر آن است که طبق گفته پاسخگویان آنان هیچ دید و نگرش مثبتی نسبت به تبلیغات سازمانهای تولیدکننده محصولات داخلی ندارند. در نتیجه نگرش آنها منفی میگردد.
فرضیه ۳-۷ تاثیر توزیع بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی را نشان میدهد. نتایج نشان دادند که این فرضیه تایید میگردد. این یافته با نتایج پژوهش کیم و پارک (۲۰۱۳) و فرامباخ و همکاران (۲۰۰۷) مطابقت دارد.
فرضیه ۳-۸ نشان میدهد که ادراک از بومی بودن محصول بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. نتایج نشان داد که این عامل بر نگرش تاثیر منفی و معنیدار دارد. دلیل این امر می تواند ناشی از نگرش منفی مصرف کننده نسبت به محصول ملی و ملیگرایی ضعیف مصرف کنندگان ایرانی در زمینه خرید محصولات لوازم خانگی باشد.
فرضیه ۳ تاثیر عوامل مربوط به آمیخته بازاریابی بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی را بررسی می کند. با توجه به نتایج فرضیه های فرعی این فرضیه نیز تایید میگردد. لذا سازمانها و شرکتهای تولیدکننده محصولات داخلی و ملی باید کیفیت و نوآوری محصول خود را بالا ببرند تا اعتماد نسبت به محصول افزایش یابد و نگرش مصرف کننده نیز تغییر یابد.
چرا که متغیرهای این عامل در متغیرهای عامل فردی بسیار تاثیرگذار میباشند و متغیرهای عوامل فردی به واسطه متغیرهای این عامل بر نگرش و قصد خرید تاثیر میگذارند.
همچنین شرکتهای داخلی باید تبلیغات خود را منطبق با واقعیت محصول خود بسازند تا نگرش مصرف کننده را تغییر دهند و اعتماد آنان را به تبلیغات خود جلب نمایند.
فرضیه ۴ و فرضیه های فرعی آن
فرضیه ۴-۱ تاثیر مثبت و معنیدار ادراک از نوآوری بر قصد خرید محصول ملی را نشان میدهد. نتایج نشان دادند که این فرضیه تایید میگردد. این یافته ها با نتایج پژوهش سستوکیت (۲۰۱۰)، استینر (۲۰۰۴) و رام و جونگ (۱۹۹۴) مطابقت دارد.
فرضیه ۴-۲ نشان میدهد که اعتماد به محصول بر قصد خرید محصول ملی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. نتایج حاکی از آن است که این فرضیه تایید شد. این نتیجه با پژوهش بوهلل و همکاران (۲۰۱۱)، ونکاتسواران و همکاران (۲۰۱۱)، لیوا و وو (۲۰۰۹)، الحبیب (۲۰۰۹) و فیض و اسماعیلی (۱۳۹۰) مطابقت دارد.
فرضیه ۴-۳ بیان می کند که کیفیت ادراک شده محصول بر قصد خرید محصول ملی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. این فرضیه نیز تایید شد. این یافته با پژوهش پاندایا و جوشی (۲۰۱۲)، اسماعیل و همکاران (۲۰۱۲)، بوهلل و همکاران (۲۰۱۱)، یاسین و همکاران (۲۰۱۱) و رنجبریان و همکاران (۱۳۹۱) منطبق است.
فرضیه ۴-۴ تاثیر منفی و معنیدار ریسک ادراک شده بر قصد خرید محصول ملی را بررسی می کند. با توجه به نتایج پژوهش این فرضیه تایید شد. این نتایج با یافتههای کیم (۲۰۱۲)، پاندایا و جوشی (۲۰۱۲)، چن و همکاران (۲۰۱۱)، حمزوی و ضحاف (۲۰۰۸) و ملاحسینی و جبارزاده (۱۳۹۰) مطابقت دارد.
فرضیه۴-۵ بیان می کند که ارزش ادراک شده بها بر قصد خرید محصول ملی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. نتایج نشان می دهند که این فرضیه رد شد. دلیل این امر آن است که مصرف کنندگان هنگام خرید، کیفیت محصول و نوآوری آن را مدنظر دارند و قیمت و بهای محصول را با توجه به این دو متغیر میسنجند که ارتباط بین متغیر ارزش ادراک شده بها، کیفیت ادراک شده و ادراک از نوآوری محصول حاکی از این امر است.
فرضیه ۴-۶ به بررسی تاثیر مثبت و معنیدار شیوه های تبلیغات و ارتباطات بازاریابی بر قصد خرید محصول ملی
می پردازد. با توجه به نتایج بدست آمده این فرضیه رد شد. بنا به گفته پاسخگویان، آنها هیچ اعتمادی به تبلیغات ندارند و به دلیل وجود شبکه های ماهوارهای آنان به هیچ عنوان تبلیغات را مشاهده نمیکنند و در نتیجه بر قصد خرید آنان تاثیر گذار نیست. در واقع دلیل این امر آن وجود متغیر میانجی عدم اعتماد به تبلیغات است که باعث عدم خرید محصول ملی میگردد.
فرضیه ۴-۷ تاثیر مثبت و معنیدار توزیع بر قصد خرید محصول ملی را نشان میدهد. این فرضیه نیز با توجه به
یافته ها رد شد. چرا که بنا به گفته پاسخگویان، آنان به هنگام خرید محصول به ارزش ادراک شده بها و ادراک از نوآوری توج
ه می کنند. وجود رابطه بین متغیر توزیع و دو متغیر فوق این امر را اثبات می کند.
فرضیه ۴-۸ نشان میدهد که ادراک از بومی بودن محصول بر قصد خرید محصول ملی تاثیر مثبت و معنیدار دارد. نتایج حاکی از آن است که این فرضیه رد شده است. این امر می تواند ناشی از عدم شناخت مصرف کننده نسبت به محصول باشد. چرا که پاسخگویان از بومی بودن محصول اطمینان کامل نداشتند. این عدم آگاهی نیز ناشی از عدم فعالیت کافی و مناسب رسانههای جمعی و همچنین تبلیغات ضعیف شرکتهای تولیدی محصول داخلی است.
فرضیه ۴ تاثیر عوامل مربوط به آمیخته بازاریابی بر قصد خرید محصول ملی را بررسی می کند. نتایج نشان داد که این فرضیه تایید گردید. همانطور که بیان شد سازمانها باید کیفیت و نوآوری محصول خود را بالا ببرند تا ریسک مصرف کننده کاهش و اعتماد آن افزایش یابد. چرا که مصرف کننده توسط این ۴ متغیر است که دیگر متغیرها و محصول را برای خرید ارزیابی می کند.
فرضیه ۵ و فرضیه های فرعی آن
فرضیه ۵-۱ بیانگر تاثیر مثبت و معنیدار حمایت دولت از تولیدکنندگان بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی میباشد. نتایج نشان دادند که این فرضیه رد شده است. این اتفاق می تواند ناشی از روابط این متغیر با متغیرهایی چون اعتماد به محصول، ادراک از کیفیت و ادراک از نوآوری باشد. این نتیجه با یافتههای علیزاده (۱۳۸۹) و واعظی و یزدانی (۱۳۸۶) تطابق دارد.
فرضیه ۵-۲ نشان میدهد که فعالیت رسانههای جمعی تاثیر مثبت و معنیدار بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی دارد. اما با توجه به نتایج این فرضیه رد شد. دلیل این امر می تواند عدم اعتماد به رسانه ملی و فعالیت ضعیف رسانه ها در این زمینه باشد.
فرضیه ۵ به بررسی تاثیر مثبت و معنیدار عوامل دولتی بر نگرش مصرف کننده نسبت به محصول ملی می پردازد. با توجه به نتایج فرضیه های فرعی این فرضیه نیز رد شد. لذا دولت باید در رسانههای جمعی، آگاهی بیشتری به
مصرف کنندگان در مورد محصولات ملی ارائه و نگرش آنان را درباره این نوع محصولات تغییر دهند.
فرضیه ۶ و فرضیه های فرعی آن
فرضیه ۶-۱ نشاندهنده تاثیر مثبت و معنیدار حمایت دولت از تولیدکنندگان بر قصد خرید محصول ملی میباشد. نتایج نشان دادند که این فرضیه تایید شد. این نتیجه با یافته مهر و همکاران (۲۰۱۲) منطبق است. تولیدکنندگان داخلی همچون سرمایهای هستند که چرخ تولید کشور را به حرکت درمیآورند. اگر بخواهیم به شکوفایی اقتصادی برسیم باید از این سرمایه های گران بها حمایت کنیم.
فرضیه ۶-۲ تاثیر مثبت و معنیدار فعالیت رسانههای جمعی بر قصد خرید محصول ملی را نشان میدهد. این فرضیه تایید گردید. این نتیجه با یافته پژوهش دیندار و حیدربیگی (۱۳۹۰) تطابق دارد. رسانههای جمعی نقش بسیار مهمی بر جذب مشتری دارند. به همین دلیل دست اندرکاران رسانه ملی باید تمام تلاش خود را صرف تشویق مصرف کنندگان داخلی به خرید محصولات ملی نمایند.
فرضیه ۶ تاثیر عوامل دولتی بر قصد خرید محصول ملی را بررسی می کند که با توجه به یافتههای فرضیه های فرعی، این فرضیه تایید گردید. لذا دولت باید فعالیت حمایتی و قانونی خود را نسبت به این نوع محصولات افزایش دهد تا مصرف کنندگان تمایل بیشتری به خرید محصول ملی داشته باشند. همچنین رسانههای جمعی نیز باید فعالیت خود را در زمینه تشویق مصرف کنندگان به خرید محصولات داخلی بیشتر کنند. چرا که نتایج حاکی از آن است که رسانه ها میتوانند بر قصد خرید و رفتار خرید مصرف کننده تاثیرگذار باشند.
فرضیه ۷
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-08] [ 09:16:00 ب.ظ ]
|