ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی در مورد برآورد فقر چند بعدی در ایران- فایل ۳۱ |
بالاترین میزان فقر در استانهای بوشهر و اردبیل در سال ۱۳۹۰ به ترتیب مربوط به بعد درآمد، آموزش و مسکن است.
بالاترین میزان فقر در استان قم در سال ۱۳۸۸ به ترتیب مربوط به بعد درآمد، آموزش و مسکن است و در سال ۱۳۹۰ بالاترین میزان فقر در این استان و استان خوزستان مربوط به بعد درآمدی است و پسازآن، فقر آموزش و فقر مسکن به یکمیزان و در یک رتبه قرار دارند.
بنابراین مشاهده می شود که فقر درآمدی در ایران در همه استانها، عامل اول در فقر چندبعدی محسوب می شود؛ عامل دوم در برخی استانها، فقر آموزشی و در برخی استانها، فقر مسکن است. بر این اساس، برای تمامی استانها، باید برنامه فقرزدایی درآمدی در صدر برنامهریزیها قرار گیرد.
۵-۲-۲٫ نتایج فقر روستایی
فقیرترین منطقه روستایی ایران در سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۹۰ ازلحاظ فقر چندبعدی استان سیستان و بلوچستان است بنابراین توجه بیشازپیش مسئولان برای کاهش فقر در این استان، به خصوص در بعد مسکن را میطلبد.
با مقایسه نرخ فقر چندبعدی و نرخ فقر درآمدی که رویکرد رایج جهت اندازهگیری فقر در ایران است، میتوان ملاحظه کرد که رتبهبندی مناطق روستایی ایران بر اساس فقر درآمدی و فقر چندبعدی با یکدیگر تفاوت دارند و بنابراین به نظر میرسد که سیاستهای کاهش فقر چندبعدی باید متفاوت از سیاستهای کاهش فقر درآمدی باشد. بر اساس یافتههای این پژوهش، در بین سه بعد مذکور (درآمد، آموزش، مسکن)، بالاترین میزان فقر در تمامی مناطق روستایی استانهای ایران بهجز سیستان و بلوچستان، مربوط به فقر درآمدی است و بیانگر درصد بالای افراد زیرخط فقر درآمدی است که وضعیت نامطلوب اقتصادی کشورمان را یادآور می شود.
بالاترین میزان فقر در استانهای خوزستان، تهران، کرمان در سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۹۰ به ترتیب مربوط به بعد درآمد، مسکن و آموزش است.
بالاترین میزان فقر در استانهای هرمزگان، کردستان، گلستان، آذربایجان شرقی، بوشهر، همدان و گیلان در سال ۱۳۸۸ به ترتیب مربوط به بعد درآمد، مسکن و آموزش است.
بالاترین میزان فقر در استانهای زنجان، لرستان، ایلام، خراسان شمالی، قزوین، کرمانشاه، آذربایجان غربی، چهارمحال بختیاری، فارس، اردبیل، قم، کهکیلویه و بویراحمد، اصفهان، خراسان رضوی، مرکزی، خراسان جنوبی، یزد، سمنان و مازندران در سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۹۰ به ترتیب مربوط به بعد درآمد، آموزش و مسکن است.
بالاترین میزان فقر در استانهای هرمزگان، کردستان، گلستان، آذربایجان شرقی، گیلان، بوشهر و همدان در سال ۱۳۹۰ به ترتیب مربوط به بعد درآمد، آموزش و مسکن است.
بالاترین میزان فقر در استان سیستان و بلوچستان در سال ۱۳۸۸ به ترتیب مربوط به بعد مسکن، آموزش و درآمد است و در سال ۱۳۹۰ بالاترین میزان فقر به ترتیب مربوط به بعد مسکن، درآمد و آموزش است.
بنابراین مشاهده می شود که فقر درآمدی در ایران در همه استانها بهجز سیستان و بلوچستان، عامل اول در فقر چندبعدی محسوب می شود؛ عامل دوم در برخی استانها، فقر آموزشی و در برخی استانها، فقر مسکن است. بر این اساس، برای تمامی استانها بهجز سیستان و بلوچستان، باید برنامه فقرزدایی درآمدی در صدر برنامهریزیها قرار گیرد؛ و مسئولین در استان سیستان و بلوچستان ابتدا به فقرزدایی در بخش مسکن بپردازند.
۵-۳٫ پیشنهادات اجرایی
۵-۳-۱٫ پیشنهادات اجرایی برای مناطق شهری
با توجه به این پژوهش، پیشنهادات اجرایی زیر، برای کاهش فقرچند بعدی مناطق شهری ایران، مطرح میگردد:
- تأمین حداقل معیشت گروه های کمدرآمد و آسیبپذیر جامعه برای تمامی استانها
-اتخاذ سیاستهای مناسب در وهله اول برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم و کاهش جمعیت زیرخط فقر درآمدی، به عبارتی اتخاذ سیاستهای مناسب برای کاهش فقر درآمدی که متأسفانه بالاترین میزان فقر در استانهای ایران را به خود اختصاص میدهد.
- ایجاد فرصتهای برابر برای کسب آموزش و مهارت برای تمامی انسانها جهت کاهش فقر آموزشی در تمامی استانها به خصوص استانهای زنجان، لرستان، ایلام، خراسان شمالی، کرمانشاه، آذربایجان غربی، گلستان، آذربایجان شرقی، چهارمحال بختیاری، همدان، فارس، کهکیلویه و بویراحمد، اصفهان، خراسان رضوی، مرکزی، خراسان جنوبی، یزد، سمنان و مازندران که در مقایسه با سایر استانها، از فقر آموزشی بالاتری، رنج میبرند.
- تکمیل پروژه های مربوط به احداث واحدهای مسکونی زیر نظر دولت و همچنین اختصاص بودجه مناسب برای بهبود وضع مسکن و کاهش فقر مسکن به خصوص در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کردستان، تهران، کرمان، قزوین و گیلان که در مقایسه با سایر استانها، از فقر مسکن بالاتری، رنج میبرند.
- توجه ویژه به کاهش فقر درآمدی استان تهران که دارای بالاترین میزان فقر درآمدی در سال ۹۰، در بین استانها است.
- توجه ویژه به کاهش فقر مسکن استان سیستان و بلوچستان که دارای بالاترین میزان فقر مسکن در سالهای ۸۸ و ۹۰، در بین استانها است.
- توجه ویژه به کاهش فقر آموزشی استان ایلام که دارای بالاترین میزان فقر آموزشی در سال ۹۰، در بین استانها است.
- توجه ویژه به کاهش فقر چندبعدی استان سیستان و بلوچستان که دارای بالاترین میزان فقر چندبعدی در سال ۹۰، در بین استانها است.
- شناسایی نوع فقر هرکدام از مناطق شهری ایران و اجرای برنامه های صحیح متناسب با نوع فقر، جهت کاهش آن
- اجرای طرح اندازهگیری فقر چندبعدی، بهمنظور اتخاذ سیاستهای مناسب توسط دولت بهمنظور افزایش رفاه اجتماعی
۵-۳-۲٫ پیشنهادات اجرایی برای مناطق روستایی
با توجه به این پژوهش، پیشنهادات اجرایی زیر، برای کاهش فقرچند بعدی مناطق روستایی ایران، مطرح میگردد:
- تأمین حداقل معیشت گروه های کمدرآمد و آسیبپذیر جامعه برای تمامی استانها
-اتخاذ سیاستهای مناسب در وهله اول برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم و کاهش جمعیت زیرخط فقر درآمدی، به عبارتی اتخاذ سیاستهای مناسب برای کاهش فقر درآمدی که متأسفانه بالاترین میزان فقر در استانهای ایران را به خود اختصاص میدهد.
- ایجاد فرصتهای برابر برای کسب آموزش و مهارت برای تمامی انسانها جهت کاهش فقر آموزشی در تمامی استانها به خصوص استانهای زنجان، لرستان، ایلام، خراسان شمالی، قزوین، کرمانشاه، آذربایجان غربی، چهارمحال بختیاری، فارس، اردبیل، قم، کهکیلویه و بویراحمد، اصفهان، خراسان رضوی، مرکزی، خراسان جنوبی، یزد، سمنان و مازندران که در مقایسه با سایر استانها، از فقر آموزشی بالاتری، رنج میبرند.
- تکمیل پروژه های مربوط به احداث واحدهای مسکونی زیر نظر دولت و همچنین اختصاص بودجه مناسب برای بهبود وضع مسکن و کاهش فقر مسکن به خصوص در استانهای خوزستان، تهران، کرمان که در مقایسه با سایر استانها، از فقر مسکن بالاتری، رنج میبرند.
- توجه ویژه به کاهش فقر درآمدی استان بوشهر که دارای بالاترین میزان فقر درآمدی در سالهای ۸۸ و ۹۰، در بین استانها است.
- توجه ویژه به کاهش فقر مسکن استان سیستان و بلوچستان که دارای بالاترین میزان فقر مسکن در سالهای ۸۸ و ۹۰، در بین استانها است.
- توجه ویژه به کاهش فقر آموزشی استان سیستان و بلوچستان که دارای بالاترین میزان فقر آموزشی در سال ۹۰، در بین استانها است.
- توجه ویژه به کاهش فقر چندبعدی استان سیستان و بلوچستان که دارای بالاترین میزان فقر چندبعدی در سالهای ۸۸ و ۹۰، در بین استانها است.
- شناسایی نوع فقر هرکدام از مناطق شهری ایران و اجرای برنامه های صحیح متناسب با نوع فقر، جهت کاهش آن
- اجرای طرح اندازهگیری فقر چندبعدی، بهمنظور اتخاذ سیاستهای مناسب توسط دولت بهمنظور افزایش رفاه اجتماعی
۵-۴٫ یشنهادات تکمیلی
به دلیل عدم دسترسی به دادههای مربوط به حملونقل، سلامت، تغذیه و … در این پژوهش فقر چندبعدی با بهره گرفتن از بعدهای درآمد، آموزش و مسکن برآورد گردید بنابراین پیشنهاد میگردد، مطالعات آتی فقرچندبعدی را با ابعاد گستردهتری برآورد نمایند.
ازآنجاکه اکثر مطالعات در ایران، تأثیر عوامل مختلف اقتصادی بر فقر درآمدی را بررسی کردند، بنابراین پیشنهاد میگردد مطالعات آتی به بررسی تأثیر عوامل مختلف اقتصادی بر فقر چندبعدی بپردازند.
منابع و مأخذ
-
- احمدینژاد، میترا (۱۳۸۹)، اندازهگیری فقر چندبعدی و نابرابری پناهندگان افغانی ساکن نقاط منتخب ایران، پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه الزهرا.
-
- ارضروم چیلر، نسرین (۱۳۸۴)، ابعاد گوناگون فقر در ایران، مجموعه پژوهشهای اقتصادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، (۲۷).
-
- براتی، محمدعلی (۱۳۹۰)، رویکرد نوین در محاسبه فقر، موسسه تحقیقاتی تدبیر اقتصاد.
-
- بانک جهانی، (۱۳۸۱)، گزارش توسعه جهانی ۲۰۰۱-۲۰۰۰ مبارزه با فقر (ترجمه سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و دیگران)، انتشارات سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، (۱).
-
- پیرایی، خسرو، شهسوار، محمدرضا (۱۳۸۸)، بررسی وضعیت فقر در مناطق شهری و روستایی استان فارس، پژوهشنامه اقتصادی، ۹، (۳).
-
- خداداد کاشی، فرهاد، باقری، فریده، حیدری، خلیل و خداداد کاشی، امید (۱۳۸۱)، اندازه گیری شاخص های فقر در ایران، گروه پژوهشی آمارهای اقتصادی.
-
- خداداد کاشی، فرهاد، حیدری، خلیل (۱۳۸۸)، اندازهگیری شاخص های فقر بر اساس عملکرد تغذیهای خانوارهای ایرانی، پژوهشنامه اقتصادی، ۹، (۳).
- راغفر، حسین، ابراهیمی، زهرا (۱۳۸۶)، فقر در ایران طی سالهای ۱۳۸۳-۱۳۶۸، فصلنامه رفاه اجتماعی، (۲۴).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-08] [ 10:08:00 ب.ظ ]
|