از آنجا که رویکرد استفاده شده برای عدم قطعیت سناریو-محور است. برای تولید سناریوها از یک الگوریتم مونت کارلوی بهبود یافته استفاده می­کنیم. این روش بهبود یافته نسخه کلاسیک مونت کارلو است و نقاط ضعف آن را پوشش داده است. در مدل پیشنهادی دوم بین پارامترهای غیرقطعی مسئله سطوحی از وابستگی و اثرات متقابل وجود دارد. در روش مونت کارلوی کلاسیک مقادیری که بصورت تصادفی برای پارامترهای غیر قطعی تولید می­ شود، کاملاً مستقل و بدون در نظر گرفتن اثرات متقابل موجود بین پارامترهای غیر قطعی است. بنابراین بسیاری از سناریوهای تولید شده بخصوص هنگامی که تعداد پارامترهای غیرقطعی زیاد است، ممکن است غیرواقعی باشند و امید ریاضی جواب مسئله را تحت تاثیر خود قرار داده، در نتیجه باعث گمراه شدن تصمیم گیر گردد.
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
اما در روش مونت کارلوی پیشنهادی اثرات متقابل بین پارامترهای غیر قطعی تجزیه و تحلیل می­ شود. بنابراین مقادیر پارامترهای غیر قطعی وابسته، با توجه به نوع وابستگی و میزان آن، بصورت کنترل شده تولید می­ شود. برای مثال وقتی پارامتر غیرقطعی مربوط به هزینه استخدام کارکنان تحت یک سناریوی خاص افزایش می­یابد، غیر واقعی است که پارامتر غیر قطعی هزینه مربوط به اخراج کارکنان تحت همان سناریو کاهش یافته باشد. بنابراین بین این دو پارامتر یک همبستگی مثبت و از نوع قوی وجود دارد. گاهی این همبستگی از نوع منفی است، برای مثال بین پارامتر غیر قطعی زمان تدارک و هزینه ها رابطه معکوس وجود دارد به این معنی که هرچقدر تکنولوژی تولید، پیشرفته باشد زمان تدارک کاهش می­یابد و به همان میزان هزینه آن نیز افزایش می­یابد. بحث بعدی میزان این همبستگی است که می­توان آن را به چند دسته تقسیم نمود، برای مثال در روش پیشنهادی، میزان همبستگی را به سه دسته زیاد، متوسط و کم تقسیم نمودیم. میزان همبستگی به نوع پارامترها بستگی دارد، مثلاً بین دو پارامتر هزینه استخدام و اخراج همبستگی از نوع زیاد برقرار است. اما ممکن است بین پارامتر هزینه آموزش و هزینه استخدام این همبستگی متوسط و یا کم باشد. تشخیص نوع همبستگی و میزان آن معمولاً توسط مدل ساز و با توجه به روابط اقتصادی کلان و جغرافیای سیاسی-اقتصادی حاکم بر منطقه ای که کارخانه ها، تأمین کنندگان و مشتریان نهایی حضور دارند تعیین می­گردد. قدم­های اصلی مونت کارلوی پیشنهادی به قرار شکل ۴-۶ است.

 

 

یک پارامتر غیرقطعی انتخاب کنید(x)
Yes
No
نوع وابستگی را مشخص نمائید
(Straight, inverse)
میزان وابستگی را مشخص نمائید
(High, medium or low)
تابع توزیع و دامنه متغیر x را مشخص نمائید

y را بصورت کاملاً تصادفی بر طبق g(y), y є (c, d) تولید نمائید
را کاملا تصادفی بر اساسf(x) x є (a, b) تولید نمائید
بازه x را براساس میزان و نوع وابستگی محدود نمائید
(a, b) (a’, b’)
x را تصادفی و طبق
f(x) and x є (a’, b’) تولید نمائید
آیا رابطه ای با پارامتر غیرقطعی دیگر وجود دارد (y
[g(y), y є (c, d)]
پایان

 

 

 

شکل ‏۴‑۶- قدم­های اصلی روش مونت کارلوی پیشنهادی

 

 

 

همانطور که در فلوچارت روش مونت کارلوی بهبود یافته قابل رؤیت است. ابتدا پارامتر غیر قطعی x را در نظر می­گیریم. نوع تابع توزیع و دامنه­ای که این پارامتر قرار است بر اساس آن شبیه­سازی شود را مشخص می­نمائیم f(x)، سپس مشخص می­کنیم آیا پارامتر دیگری مثل y وجود دارد که با x دارای اثر متقابل باشد اگر جواب خیر باشد که براساس تابع توزیع f(x) در دامنه مربوطه پارامتر x شبیه سازی می­ شود. اگر جواب بلی باشد، نوع متغیر و تابع توزیع و دامنه مربوطه را مشخص می­کنیم (g(y), y є (c, d)). در قدم­های بعدی نوع همبستگی (مثبت/منفی) و شدت همبستگی (کم/متوسط/زیاد) را مشخص می­نمائیم. سپس با بهره گرفتن از تابع توزیع g(y)پارامتر y را بصورت مستقل تولید نموده و با توجه به نوع همبستگی و شدت آن دامنه مربوط به پارامتر x را محدود می­کنیم (x є (a’, b’)) و پارامتر غیر قطعی x را بر اساس دامنه جدید و تابع توزیع مربوطه تولید می­نمائیم.
با توجه به سه الگوریتم توضیح داده شده الگوریتم پیشنهادی برای حل مسئله چند هدفه تصادفی دو مرحله ای برنامه­ ریزی کلی تولید در زنجیره تأمین به صورت فلوچارت شکل زیر است.

 

 

N سناریو طبق روش مونت کارلوی توسعه یافته تولید کنید
روش ال-شکل را جهت تولید جدول عایدات اجرا کنید
Min Zj(x), k=1,…, K
یکی از توابع را به عنوان تابع اصلی در نظر گرفته و εk (r2, …, rkرا بر اساس جدول عایدات محاسبه کنید
تعداد نقاط تقسیم qرا برای بازه های هر k-1 تابع هدف مشخص نمائید
سایر توابع هدف را به محدودیت تبدیل کرده و روش ال-شکل را اجرا کرده و مدل اپسیلون-محدودیت را برای هر بردار از εkحل کنید
همه جواب های شدنی بدست آمده در مرحله قبل را ذخیره کنید

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...