ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره :رابطه بین فعالیت آنزیم های زنجیره تنفسی و بازدهی خوراک در بره های ... |
نسبت تبدیل خوراک
FCR
مصرف خوراک به ازای هر واحد افزایش وزن
FI:ADG
بازده جزیی رشد
PEG
نسبت بازده افزایش وزن خالص به نیاز نگهداری
(FI –FM)÷ ADG، که FM با فرمولهای استاندارد NRC برآورد می شود
پسمانده خوراک مصرفی
RFI
خوراک مصرفی حقیقی منهای خوراک مصرفی پیش بینی شده
FI= Intercept + α )MW) + β (ADG) + Error
)* LWT: Liveweight, ADG: Average Daily Gain, RGR: Relative Growth Rate, KR: Kleiber Ratio, FI: Feed Intake, FCR: Feed Conversion Ratio, PEG: Partial Efficiency of Growth, RFI: Residual Feed Intake).
در گاوهای گوشتی همبستگی ژنتیکی بین FCR و رشد نزدیک به ۵۳/۰- بود (Koots et al., ۱۹۹۴). همبستگی ژنتیکی همانندی بین FCR و ADG (62/0- و ۴۴/۰-) و FCR و FI (31/0 و ۶۴/۰) در گاوهای آنگوس و شاروله گزارش شد (Arthur et al., ۲۰۰۱a,b).
به پندار گانست (Gunsett, 1984)، گزینش دام بر پایه FCR، روش مناسبی برای بهبود بازدهی خوراک نیست زیرا پاسخ به گزینش دام بر پایه FCR ممکن است نامنظم باشد. بیشتر پژوهشها، پیشنهاد میکنند که FCR وراثتپذیری متوسطی دارد (۸۰/۰-۲۲/۰) و همچنین همبستگی متوسط تا بالایی با افزایش وزن روزانه (۶۹/۰- تا ۳۲/۰-) و همبستگی بالایی با مصرف خوراک (۷۱/۰ تا ۷۹/۰) دارد (Herd and Bishop, 2000).
پسماندهی خوراک مصرفی (RFI) روش دیگری برای محاسبه بازدهی خوراک است که نخستین بار به وسیله کوخ و همکاران (Koch et al., ۱۹۶۳) برای گاو گوشتی پیشنهاد شد. در این روش، مصرف خوراک مستقل از وزن بدن و افزایش وزن و به صورت تفاضل مقدار حقیقی خوراک مصرفی از مقدار پیش بینی شده، بیان می شود. مقدار حقیقی خوراک مصرفی را با تغذیه آزاد و انفرادی اندازه گیری می کنند. برای محاسبه مقدار خوراک مورد نیاز برای دام (پیش بینی مقدار خوراک مصرفی) مدلهای متفاوتی وجود دارد.
به کارگیری “RFI” برای ارزیابی بازدهی خوراک بهعنوان یک فروزه ناوابسته به رشد، مناسبتر است؛ زیرا در سطح فنوتیپی، به نرخ رشد و افزایش وزن بدن وابسته نیست (Fan et al., ۲۰۱۰). ضریب وارثت پذیری RFI، از ۲۸/۰ تا ۵۸/۰ متغیر است (Moore et al., ۲۰۰۹). گزینش بر پایه RFI، به کاهش خوراک مصرفی، بدون کاهش رشد میانجامد ((Wood et al., ۲۰۰۴؛ بنابراین، RFI یک روش اندازه گیری بازدهی خوراک است که به سطح تولید وابسته نیست؛ از اینرو، فروزه مناسبی برای بررسی تفاوت در سازوکارهای فیزیولوژیکی بازدهی خوراک است.
تفاوت در RFI ممکن است به سبب فرآیندهای زیر باشد:
- مصرف خوراک
- گوارش پذیری
- سوختوساز (آنابولیزم و کاتابولیزم)
- فعالیت فیزیکی
- تنظیم دما
مقدار خوراک مصرفی می تواند بر RFI اثر بگذارد، زیرا با افزایش مصرف خوراک مقدار انرژی مورد نیاز برای گوارش خوراک نیز افزایش مییابد و بنابراین، نیازهای نگهداری افزایش مییابد. که ناشی از افزایش جرم بافتهای دستگاه گوارش برای گوارش مواد خوراکی بیشتر است (Herd et al., ۲۰۰۴).
تفاوت در RFI همچنین ممکن است به سبب تفاوت در گوارش پذیری ماده خشک، ناحیه گوارشی و یا شیوه استفاده از فرآورده های گوارشی باشد. برای نمونه، تفاوت در ساخت پروتین میکروبی بر مقدار و نوع پروتین وارد شده بهروده باریک اثر می گذارد. همچنین، تفاوت ۲۸ درصدی در غلظت خونی آمینو اسید گروه های گوناگون، از نظر بازدهی تولید پروتین میکروبی گزارش شده است (Lush et al., ۱۹۹۱).
مقدار انرژی مورد نیاز برای ساخت جرمهای یکسان از بافت چربی و گوشت، متفاوت است. بازدهی تولید گوشت نسبت به چربی پراکنش بیشتری دارد که به سبب تنوع جاگردی[۲۳] پروتین در بافتها است. بنابراین، هرگونه تغییر در ترکیب بدن یا ترکیب افزوده شده به بدن می تواند بر بازدهی خوراک اثر بگذارند. تغییر متابولیزم می تواند بر تولید گرما اثر بگذارد (and Arthur, 2009 Herd). بازدهی مصرف انرژی برای نگهداری بین جانوران، متفاوت است (Archer et al., ۱۹۹۹). شواهد نشان می دهند که انرژی نگهداری برای هر واحد وزن متابولیکی بدن، ارتباط تنگاتنگی با واریانس ژنتیکی RFI دارد (Herd and Bishop, 2000). فعالیت فیزیکی بدن که سبب افزایش گرمای تولیدی و در نتیجه افزایش نیاز نگهداری می شود و نیز تنظیم دمایی بدن که با دفع گرمای اضافی از بدن و یا تولید گرما برای گرم نگهداشتن بدن همراه است، می تواند اثر شایانی بر RFI بگذارد. پژوهشهای انجام شده در تک معدهایها نشان دادند که فعالیت فیزیکی، همبستگی بالایی با تفاوت در RFI داشت. در خوک، مدت زمان مصرف خوراک، همبستگی مثبتی با RFI داشت (Haer et al., ۱۹۹۳).
هدرروی گرمایی تبخیری[۲۴] از ششها و بینی، راه اصلی از دست رفتن انرژی در نشخوارکنندگان است که تا حد زیادی بهوسیله نرخ تنفس جانور تنظیم می شود. تاکنون هیچ گونه همبستگی بین RFI و نرخ تنفسی گزارش نشده است (Herd and Arthur, 2009). در مرغهایی که RFI پایینتری داشتند، مساحت بدن (که نقش مهمی در هدرروی گرمایی و انرژی از بدن دارد) و فعالیت فیزیکی کمتر و رشد پرها سریعتر بود ((Luiting et al., ۱۹۹۴. در گاوهای آنگوس[۲۵]، پیآیند گزینش برای RFI، گرمای تولید شده از فرآیندهای متابولیکی، ترکیب بدن و فعالیتهای فیزیکی، ۷۳% پراکنش در RFI را در بر گرفت. حدود ۲۷% از پراکنش در RFI به سبب دیگر فرآیندها، از جمله انتقال یون (که هنوز اندازه گیری نشده است) خواهد بود. نسبت پراکنش در RFI برای هر یک از فرآیندها چنین است (Herd and Arthur, 2009):
- جاگردی پروتین، سوختوساز بافتها و تنش، ۳۷%
- گوارش پذیری، ۱۰%
- تخمیر و گرمای افزایشی، ۹%
- فعالیت فیزیکی، ۹%
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-08] [ 09:33:00 ب.ظ ]
|