راهنمای نگارش پایان نامه و مقاله درباره : مدلسازی ریاضی و بهینه سازی مسأله زمان بندی جریان کارگاهی ... |
مدت زمان
فرا ابتکاری
یک مدل برنامهریزی اعداد صحیح مختلط تحت عدمقطعیت
دامنه عملیات
ژیانگ و همکاران (۲۰۱۵)
شبیه سازی
برنامه ریزی ریاضی عدد صحیح مختلط
زمان بیکاری
مولینا و همکاران (۲۰۱۵)
۲-۱۰ جمعبندی
آنچه که در این بخش بیان شد مرور کای بر ادبیات موضوع زمانبندی جریان کارگاهی انعطافپذیر است. در این تحقیق معلوم شد که زمانبندی در حالت عدم قطعیت یک منطفه نو ظهور تحقیقاتی است که توجهات زیادی را اخیرا به خود جلب کرده است. شکاف تحقیقاتی مشاهده شده در این تحقیق زمانبندی جریان کارگاهی انعطافپذیر در حالت عدم قطعیت است که در ادامه به طور کامل معرفی و روشهایی برای مقابله با آن ارائه خواهدشد.
فصل ۳
مدلسازی و تعریف مسأله
۳-۱ مقدمه
دنیای واقعی مملو از عدم قطعیتهاست. برای به واقعت نزدیک شدن مسائل در حوزه های مختلف که مربوط به دنیای واقعی میشوند باید عدم قطعیتها درنظر گرفته شوند. مسائل زمانبندی عملیات نیز از این قاعده مستثنا نخواهد بود. در مسائل زمانبندی عملیات عدمقطعیتهای مختلفی مانند زمان تصادفی کارها، ورود تصادفی کار جدید، خرابی ماشینآلات و غیره می تواند اتفاق بیافتد. در برخی شرایط میتوان از این عدم قطعیتها چشمپوشی کرد. اما در مواقعی که فرآیندهای بحرانی موردنظر است کوچکترین لغزشی می تواند با هزینه زیادی همراه شود.
این تحقیق بر پایه یک مطاله موردی برای طراحی و زمانبندی بهینه عملهای جراحی برای اتاقهای عمل بنا شده است. آنچه که مورد نظر این تحقیق است در نظر گرفتن یک مسأله دنیای واقعی زمانبندی عملیات تحت عدم قطعیت است که دارای شرایط بحرانی میباشد و در نظر گرفتن عدم قطعیت از اهمیت زیادی برخوردار است. مسألهای که حالت مطالعه موردی را به طور کامل بیان می کند یک مسأله زمانبندی جریان کارگاهی انعطافپذیر دو مرحله ای در حالت عدم قطعیت است.
۳-۲ بیان مسأله
مسأله جریان کارگاهی انعطافپذیر، توسعه یافته یافته مسأله جریان کارگاهی است. شکل(۳-۱) حالت کلی مسأله زمانبندی جریان کارگاهی انعطافپذیر را نشان میدهد که شامل m مرحله میباشد و در هر محله تعداد مختلفی ماشینهای موازی وجود دارد. مسأله جریان کارگاهی انعطافپذیر یک مسأله NP-hard است(هوگیون و همکاران ۱۹۹۶). واضح است که با در نظر گرفتن عدم قطعیت بر شدت NP-hard بودن مسأله افزوده می شود.
در این تحقیق هدف بررسی و مدلسازی یک مسئل دنیای واقعی است. مطالعه موردی که در این تحقیق در نظر گرفته شده است مربوط به زمانبندی بیماران برای عمل جراحی بر روی آنها است. مسأله دنیای واقعی به این صورت است که بیماران که باید جراحی به روی آنها انجام شود از قبل معلوم است و باید با توجه به اهداف و معیارهای مورد نظر این مطالعه موردی خاص، زمانبندی برای آنها باید انجام شود.
در ادامه یک مسأله زمان بندی جریان کارگاهی انعطافپذیر دو مرحله ای در نظر گرفته شده است. رویکرد مورد استفاده یک رویکرد دو مرحله ای است. در فاز اول با توجه به عدم قطعیت موجود در زمانهای پردازش کارها، زمانبندی در حالت عدم قطعیت درنظر گرفته می شود که رویکرد مورد استفاده در این تحقیق یک مدلسازی دو هدفه که در معیار اول از یک رویکرد استوار استفاده شده است که مربوط به مجموع زماندر جریان کار و معیار دوم هزینه است. در فاز اول زمان پردازش کارها غیر قطعی در نظر گرفته می شود. این عدم قطعیت با سناریوهای مختلف وقوع پیدا می کند. در انتهای فاز اول سیستم مورد نظر برای مسأله مورد نظر طراحی می شود. در فاز دوم با توجه به مسألههای پیش رو و با توجه به سیستم موجود زمانبندی با در نظر گرفتن معیارهای مورد نظر انجام میگیرد.
آنچه که در ادامه از آن استفاده می شود یک رویکرد جدید دو مرحله ای برای طراحی و زمانبندی مجدد کارها در زمانبندی جریان کارگاهی انعطافپذیر برای زمانبندی اتاقهای عمل است.
۳-۳ رویکرداستراتژیک-عملیاتی
رویکرد کلی این تحقیق در دو مرحله خلاصه می شود که مرحله اول یا فاز اول با نام مرحله تصمیمات استراتژیک و مرحله دوم با نام تصمیمات عملیاتی شناخته خواهد شد. مرحله اول همانطور که از نامش پیداست مربوط به تصمیمات استراتژیک برای سازمان است که مربوط به برنامه ریزی بلند مدت است. این مرحله را میتوان مرحله طراحی نیز نامگذاری کرد. در این مرحله با توجه به داده ها و اطلاعاتی که از قبل وجود دارد یک تصمیم استراتژیک برای سازمان باید ساخته شود تا طراحی سیستمهای انجام گیرد. مرحله دوم یا فاز عملیاتی نیز مربوط به زمانی می شود که طراحی برای سازمان انجام گرفته باشد و با توجه به تجهیزات موجود برای کارهای موجود در آینده بهترین برنامه ریزی صورت گیرد که در این حالت برنامه ریزی کوتاه مدت مدنظر است. شرح کامل این دو فاز در ادامه توضیح داده خواهد شد.
۳-۳-۱ فاز اول: فاز استراتژیک(طراحی)
در این مرحله ابتدا فرض می شود که سازمان میخواهد برای راه اندازی یک واحد، یک تصمیم استراتژیک برای طراحی آن بسازد. باتوجه به مطالعه موردی، هدف ایجاد یک واحد جراحی برای یک بیمارستان است. فرض براین است که حداکثر تعداد انواع جراحیهای قابل انجام برای این واحد در یک روز مشخص است. و همچنین فرض می شود تعدادی تیم با تخصصهای مختلف برای ایجاد این واحد جراحی در دسترس هستند. هدف انتخاب تعداد مناسبی از این تیمها و همچنین پیدا کردن توالی بهینه برای انجام جراحیها بر روی تیمهای انتخاب شده است. برای رسیدن به این اهداف باید معیارهای زیر در نظر گرفته شوند.
همانطور که در قسمت های قبل بیان شد در این تحقیق از یک مسأله زمانبندی جریان کارگاهی انعطاف پذیر دو مرحله ای، که مرحله اول مربوط به مرحله بیهوشی و مرحله دوم مربوط به مرحله جراحی برای زمانبندی بیماران برای عمل جراحی است، استفاده شده است.
در ادامه ابتدا به معرفی نمادهای استفاده شده در این تحقیق پرداخته شده و مدل زمانبندی استوار دو هدفه برای مسأله جریان کارگاه انعطاف پذیر دو مرحله ای تحت زمان پردازش غیر قطعی ارائه شده است.
شاخص ها:
شاخص مربوط به کارها
i, j,h
شاخص مربوط به ماشینها
k
شاخص مربوط به مرحله
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-08] [ 11:07:00 ب.ظ ]
|