دانلود مطالب پژوهشی در رابطه با تعیین شرایط بهینه استخراج پلی ساکارید برگ گیاه هفت کول ... |
فصل اول
مقدمه
فصل اول
مقدمه
۱-۱ بیان مساله
محصولات غذایی سرخ شده با وجود محتوای چربی بالای خود که باعث افزایش کلسترول خون، افزایش فشار خون و بیماریهای مربوط به انسداد شریانهای قلب میشوند، هنوز مورد توجه مصرف کنندگان هستند (کستر[۱] و همکاران، ۱۹۸۶). همچنین چربیها در سلولها نقش مهمی به عنوان ترکیبات ساختاری ایفا می کنند (رجایی[۲] و همکاران، ۲۰۰۵).
تغییرات اکسیداتیو علاوه بر اثرات نامطلوب در سیستمهای بیولوژیک، مسئول ایجاد طعم و پایین آمدن کیفیت غذا و فساد مواد غذایی است (کانگ[۳] و همکاران، ۲۰۰۶). مثلاً یکی از مهمترین مشکلات صنعت گوشت، اکسیداسیون چربی گوشت مخصوصاً در زمان نگهداری میباشد. اکسیداسیون چربی در طول زمان نگهداری باعث بد طعم شدن گوشت، و اکسیداسیون میوگلوبین، باعث تغییر رنگ آن درحین نگهداری می شود (گرای[۴] و همکاران، ۱۹۹۶).
آنتی اکسیدانها از طرفی باعث کاهش خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی، عروقی و سکته میشوند و از سوی دیگر از آسیب به DNA و ایجاد سرطان جلوگیری می کنند (نوگوچی و نیکی[۵]، ۲۰۰۰). با وجود آنتی اکسیدانهای مختلف در پلاسما، سیستم دفاعی بدن به تنهایی قادر به از بین بردن رادیکالهای آزاد ایجاد شده در بدن نیست، به همین جهت نیاز به تأمین آنتیاکسیدان از منابع خارجی وجود دارد که از طریق مواد غذایی تأمین می شود (یانگ و وودسایت[۶]، ۲۰۰۱).
اگرچه ضداکسیدانهای صنعتی طی زمان طولانی برای جلوگیری از اکسیداسیون به موادغذایی اضافه میشوند، اما به علت خاصیت سرطانزایی بعضی از این افزودنیها (نیتو[۷] و همکاران، ۲۰۱۰)، و آسیبهای کبدی ناشی از مصرف BHT و BHA(کریشنایا[۸] و همکاران، ۲۰۰۷)، افزودن آنها به موادغذایی محدود و بعضاً ممنوع شده است (نیتو و همکاران، ۲۰۱۰).
امروزه نیاز به آنتیاکسیدانهای قوی با سمیت کمتر و اثر بخشی بیشتر یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. متخصصین تغذیه برای تأمین آنتیاکسیدانهای مورد نیاز بدن، مصرف گیاهان، میوهجات و سبزیجات را توصیه می کنند زیرا آنتیاکسیدانهای گیاهی عوارض جانبی کمتر و خواص درمانی بهتری دارند (متئو و آبراهام[۹]، ۲۰۰۶).
از سوی دیگر بروز مقاومت دارویی در انواع میکروارگانیسمهای بیماریزا از یک سو و اثرات مضر نگهدارندههای غذایی شیمیایی و سنتزی از سوی دیگر به عنوان یک چالش مهم در هر دو زمینه بهداشت و درمان انسان و دام تبدیل گردیده است. بنابراین یک نیاز مستمر در زمینه شناسایی ترکیبات ضدمیکروبی جدید جهت به حداقل رسانیدن مقاومت دارویی میکروارگانیسمها و استفاده از آنها به عنوان جایگزین نگهدارندههای شیمیایی احساس می شود (گراگ[۱۰] و همکاران، ۱۹۹۷). امروزه با اینکه بخش عظیمی از داروهای مصرفی شیمیایی هستند اما برآورد می شود دست کم یک سوم کلیه فرآورده های دارویی منشأ گیاهی دارند یا پس از استخراج از گیاه تغییر شکل یافتهاند (بشارت[۱۱] و همکاران، ۲۰۰۹).
متابولیتهای ثانویه مشتق شده از گیاهان مانند فنل و فلاوونوئید دارای پتانسیل قوی برای پاکسازی رادیکالهای آزاد میباشند که در تمام قسمت های گیاه مانند برگ، میوه، دانه و ریشه وجود دارند (متئو و آبراهام، ۲۰۰۶). به طور مثال ماروبیوم ولوتینوم[۱۲] دارای درصد بالایی از ترکیبات حفاظت کننده و ضداکسایشی نظیر فلاوونوئیدها میباشد (کاریوتی[۱۳] و همکاران ، ۲۰۰۳)، که خود می تواند در کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از اثر رادیکالهای آزاد اکسیژن که در بیماری رایج دیابت به علت افزایش سطح گلوگز خون اتفاق میافتد، مؤثر واقع شود (کوکاک[۱۴] و همکاران ۲۰۰۰). همچنین دارچین به عنوان ادویه غذایی کاربرد زیادی دارد و مطالعات نشان میدهد که بی اثر کننده خوبی برای رادیکال سوپراکسید میباشد (مورشیا و همکاران ۲۰۰۴). در مطالعه ای دیگر اسانس پونه کوهی به روغن آفتابگردان افزوده شد و روند اکسیداسیون را مهار نمود (اولمدو[۱۵] و همکاران ۲۰۱۴). همچنین ارزیابی خواص ضدمیکروبی و ضداکسایشی اسانس گیاهان کرفس، ریحان و گشنیز در کشور پرتغال، حاکی از تأثیر فوق العاده بالای آنها در حفاظت اکسایشی و میکروبی (به ویژه میکروبی) بوده است و میتوانند در صنایع آرایشی و بهداشتی، دارویی و غذایی در جهت کاهش نگرانی ناشی از به خطر افتادن سلامت مصرف کننده، جایگزین مواد مصنوعی گردند (جورج و همکاران ، ۲۰۱۳). به همین علت استفاده از ترکیبات طبیعی به جای افزودنیهای سنتزی، رواج پیدا کرده است. مثلاً اسانس آویشن حاوی بیش از ۱۰ ماده میباشد که دارای خواص مفیدی از جمله، ضدعفونیکننده، ضدنفخ، ضداکسیدانی و ضدمیکروبی است (بوزین[۱۶] و همکاران، ۲۰۰۶). همچنین پلیساکارید استخراج شده از برگ گیاهانی چون پاریس پلیفیلا[۱۷] در شرایط آزمایشگاهی خاصیت ضداکسیدانی بالایی نشان داد (شین[۱۸] و همکاران، ۲۰۱۴). پلی ساکارید محلول در آب استخراج شده از کدوتنبل، بوسیله سلولاز فعالیت ضدمیکروبی زیادی نشان داده است (جیان[۱۹]، ۲۰۱۴). همچنین خاصیت ضدمیکروبی پلیساکارید محلول در آب گیاه تراکساکوم افیسینال[۲۰] بر باسیلوس سوبتیلیس، استافیلوکوکوساورئوس و اشرشیاکلی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که دارای فعالیت ضدباکتریایی بالایی بوده و می تواند به عنوان یک ماده نگهدارنده در مواد غذایی مورد توجه قرار گیرد (وانگ[۲۱]، ۲۰۱۴). مطالعات موجود نشان می دهند که بسیاری از پلیساکاریدهای استخراج شده از گیاهان، به طور قطع دارای خواص ضداکسیدانی هستند و توان مهار رادیکالهای
آزاد را دارند و میتوانند به عنوان پتانسیلهای جدید در زمینه آنتیاکسیدانی استفاده شوند (جیان و همکاران، ۲۰۱۳).
۱-۲ ضرورت و اهمیت اجرای طرح
با توجه به اثبات خواص ضدمیکروبی و ضداکسیدانی پلیساکارید پارهای از گیاهان دارویی و همچنین به دلیل اینکه گیاه هفتکول با وجود دارا بودن خواص درمانی، موضوع تحقیقات نبوده و مورد بررسی قرار نگرفته است، مبنای این پژوهش، بهینهسازی شرایط استخراج پلیساکارید گیاه هفتکول، شناسایی ساختار آن و بررسی خواص ضداکسایشی و ضدمیکروبی آن قرار گرفته است.
۱-۲-۱ گیاه هفتکول و محل رویش آن
هفتکول از رده دیپساکالها و جنس ویبورنوم بوده و دارای نام علمیViburnum lantana L. میباشد. در مازندران (آمل و لاهیجان) با نام هفتکول، در نور و کجور با نام مخرا، در ارسباران، گرمهشو، در زیارت، زنیدار، در درفک، پلاخور، در آذربایجان غربی، آغاجی و در مناطق کرد نشین آذربایجان با نام تهتهو شناخته می شود (میرحیدر، ۱۳۸۲).
گیاه هفتکول درختچهای است به ارتفاع ۲-۱ متر، که در آناتولی، قفقاز و شمال ایران یافت می شود (زرگری، ۱۳۷۱) و در ایران در حد فوقانی جنگلهای شمال، در ارتفاعات ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ متری (میرحیدر، ۱۳۸۲)، در جنگلهای نواحی شمال تا پل زنگوله (در ارتفاعات ۲۶۰۰ متری)، کوه شاهوار نزدیک حاجیلنگ در ارتفاعات ۲۴۰۰ تا ۲۶۰۰ متری (گرگان)، دره چالوس در ارتفاعات ۲۴۰۰ متری، دره هراز، کوههای نزدیک تنکابن (گیلان)، قره داغ نزدیک حسن بیگلو و کلیبر (آذربایجان) میروید (زرگری، ۱۳۶۸).
۱-۲-۲ خواص درمانی هفتکول
در استعمال خارجی از جوشانده هفتکول به صورت غرغره در رفع آنژینهای ساده و ورم لثه استفاده می کنند. در ضمن پزشکان در گذشته عقیده داشتند که برای ترمیم لثههای فرسایش یافته میتوان از جوشانده آن بهره گرفت (زرگری، ۱۳۷۱). میوه گیاه هفتکول در درمان دیابت و اسهال استفاده شده و به صورت جوشانده و یا عصارهگیری از آن، مورد مصرف قرار میگیرد (آلتونداگ و ازترک[۲۲]، ۲۰۱۱). با توجه به پراکندگی جغرافیایی این گونه در ارتفاعات و شناخت کم اطباء سنتی از آن، به نظر میرسد در پزشکی سنتی ایران جایگاه لازم را نیافته است و برای آشنایی واقعی با ارزشهای دارویی آن نیازمند تحقیق و تفحص بیشتر میباشیم (مظفریان، ۱۳۹۱).
شکل ۱-۱ گیاه هفت کول (ویبورنوم لانتانا)
۱-۳ اهداف
۱-۳-۱ اهداف اصلی
هدف از این مطالعه تعیین شرایط بهینه استخراج پلیساکارید برگ گیاه هفتکول و بررسی خواص ضداکسیدانی و ضدمیکروبی آن میباشد.
۱-۳-۲ اهداف فرعی
-
- تعیین غلظتی از پلیساکارید که بهترین عملکرد ضداکسیدانی را خواهد داشت.
-
- تعیین غلظتی از پلیساکارید که بهترین عملکرد ضدمیکروبی را خواهد داشت.
-
- شناسایی ساختار پلیساکارید استخراج شده از گیاه هفتکول.
فصل دوم
کلیات و مروری بر پژوهشهای انجام شده
فصل دوم
کلیات و مروری بر پژوهشهای انجام شده
۲-۱ مقدمه
واکنشهای بیوشیمیایی که در سلولهای بدن ما رخ می دهند عامل ادامه حیات هستند، قانونی که طبیعت از کودکی به بدن ما دیکته می کند و ما را به سوی بزرگسالی، کهنسالی و نهایتاً مرگ میکشاند. از آنجا که تعداد تولدها به شدت کاهش یافته، در آیندهای نزدیک، جهان شاهد جمعیت بزرگی از سالخوردگان خواهد بود. این مرحله از زندگی با بیماریهای قلبی-عروقی، مغز و سیستم ایمنی همراه است که هزینه های درمانی و اجتماعی بالایی را میطلبد (کرکو و فریرا[۲۳]، ۲۰۱۳). از این رو کنترل گسترش این بیماریهای مزمن به منظور کاهش درد و رنج افراد مسن و همچنین کاهش هزینه های درمانی حائز اهمیت است (کرکو و فریرا، ۲۰۱۳).
انسانها به منظور ادامه حیات خود از مواد غذایی مختلفی به عنوان منبعی برای کسب انرژی استفاده می کنند. از این جهت به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان باید عوامل آلوده کننده مواد غذایی و تهدید کننده سلامت مصرف کنندگان حذف گردیده و از آلودگی مجدد آن جلوگیری شود.
از این رو به هرگونه تغییر در ماده غذایی که منجر به عدم پذیرش ماده مورد نظر توسط مصرف کننده گردد فساد گفته می شود. این تغییرات در اثر صدمات فیزیکی، شیمیایی (اکسیداسیون، تغییر رنگ و…) و یا تغییرات ناشی از فعالیت و رشد میکروارگانیسمها در مواد غذایی ایجاد میشوند (گرام[۲۴] و همکاران، ۲۰۰۲).
غذاهای حاوی میزان بالای ترکیبات اسید چرب غیر اشباع، بسیار مستعد اکسیداسیون هستند، اکسیداسیون
چربیها در ماده غذایی منجر به کاهش ارزش غذایی میگردد (کانگ[۲۵] و همکاران، ۲۰۰۶). و علاوه بر آن، مستعد بودن چربی به اکسیداسیون یکی از مهم ترین دلایل پیدایش بوی تعفن، طعم نامطلوب و تغییرات رنگ در محصولات غذایی است.
رادیکالهای آزاد، آنتیاکسیدانها و کوفاکتورها، سه عامل مهم و تاثیرگذار بر روند پیری و واکنشهای اکسایشی میباشند، در نتیجه شناخت این واکنشها در بدن انسان می تواند به پیشگیری یا کاهش این بیماریها کمک کرده و باعث بهبود کیفیت زندگی شود (کرکو و فریرا، ۲۰۱۳).
از سویی دیگر امروزه با افزایش استفاده از آنتی بیوتیکهای رایج درمانی و داروهای ضدمیکروبی شاهد شیوع و گسترش روز افزون گونه های میکروبی بیماریزای مقاوم به آنتی بیوتیکها هستیم. بیماریهای عفونی از جمله بیماریهای گسترده و شایع در جهان هستند که هزینه های فراوانی را به جوامع بشری تحمیل می کنند. هرچند مصرف آنتیبیوتیکهای سنتزی در دهههای گذشته توانسته در درمان بیماریهای عفونی نقش مهمی را ایفا نماید، اما مشکل عمده این مواد، ایجاد مقاومت میکروبی، قیمت بالای این مواد و مشکلات زیست محیطی آنتیبیوتیکها در فرد مصرف کننده میباشد که موجب شده است، امروزه بیش از پیش تمایل به مصرف مواد جایگزینی که ضرر کمتری دارند افزایش یابد (دوکا[۲۶] و همکاران، ۲۰۰۷).
۲-۲ واکنشهای اکسیداسیون و احیاء
۲-۲-۱ تعادل اکسیداسیون- احیاء درون سلولی
تعادل اکسیداسیون- احیاء در درون سلول نتیجه یک موازنه دینامیک میان مولکولهای اکسیدان و آنتیاکسیدان میباشد. استرس ناشی از اکسیدانها زمانی اتفاق میافتد که محصولات حاصل از اکسیداسیون، احیا از ظرفیت دفاعی-آنتیاکسیدانی سلول، تجاوز کند. اکسیداسیون بیش از حد می تواند باعث آسیب اکسیداتیو ماکرومولکولها، پراکسیداسیون لیپیدها، اکسیداسیون زنجیرههای جانبی اسیدآمینه و پلیپپتیدها شده و در نتیجه تکه تکه شدن پروتئین و آسیب DNA را درپیش داشته باشد (ژانگ[۲۷] و همکاران، ۲۰۱۴).
در صورت واکنش رادیکالهای آزاد با ترکیبات وابسته به اکسیژن، مانند سوپراکسید، هیدروکسیل و هیدروژن پراکسید که در طول سوخت و ساز در بدن تولید میشوند، میتوانند باعث آسیب رساندن به اسیدهای چرب، پروتئینها، DNA و دیگر ماکرومولکولها در بدن شوند که نتیجه آن بروز بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای عصبی و سرطان میباشد (کریشنایا و همکاران، ۲۰۰۷).
۲-۲-۲ رادیکالهای آزاد
رادیکالهای آزاد، اتمها، مولکولها و یونهایی هستند که دارای الکترون جفت نشده بوده و بسیار ناپایدار هستند و تمایل زیادی به واکنش با مولکولهای دیگر دارند. سه عنصر مهمی که در ساختار رادیکالهای آزاد شرکت دارند، اکسیژن، نیتروژن و گوگرد هستند. ترکیبات دارای این عناصر به ترتیب به صورت ROS، RNS و RSS نشان داده میشوند.
ROS شامل رادیکالهای آزادی چون سوپراکسید آنیونی (O2-.)، رادیکال هیدروکسیل (OH.) و گونه های دیگری چون پراکسیدهیدروژن (H2O2) و اکسیژن یگانه (.O2) میباشند.
RNS از NO مشتق شده، با O2-. واکنش داده و ONOO- تشکیل می شود. RSSها به راحتی بوسیله واکنش ROS با تیولها تشکیل میشوند (لو[۲۸] و همکاران، ۲۰۱۰؛ کرکو و فریرا، ۲۰۱۳).
در درون بدن، رادیکالهای آزاد به عنوان یک جزء طبیعی از متابولیسم در میتوکندری و از طریق زانتین اکسیداز، فرایندهای التهاب، فاگوسیتوز، کم خونی موقت، فعالیتهای ورزشی و… تولید میشوند اما عوامل خارجی که باعث گسترش تولید رادیکالهای آزاد میشوند، سیگار کشیدن، آلایندههای صنعتی، اشعه، مواد مخدر، آفتکشها و ازن میباشند. جالب این است که این عناصر و به ویژه اکسیژن، در حالیکه برای حیات ضروری هستند، در این واکنشها اثرات مضری بر بدن انسان خواهند داشت (کرکو و فریرا، ۲۰۱۳). برقراری تعادل بین تولید و خنثی شدن ROS بوسیله آنتیاکسیدانها، حائز اهمیت بسیار است و زمانیکه این تعادل به سمت تولید ROS بیشتر برهم بخورد، آسیب سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو آغاز میگردد (کرکو و فریرا، ۲۰۱۳).
تخمین زده می شود که یک سلول انسان در طول یک روز، بوسیله رادیکال هیدوکسیل و دیگر گونه های رادیکال آزاد، به طور متوسط ۱۰۵ بار هدف قرار گرفته و متحمل استرس می شود (کرکو و فریرا، ۲۰۱۳). اهداف اصلی رادیکالهای آزاد، پروتئینها، اسیدهای نوکلئیک، قندها و چربیها هستند (کرافت[۲۹] و همکاران، ۲۰۱۲) (کرکو و فریرا، ۲۰۱۳).
۲-۲-۲-۱ رادیکال هیدروکسیل
فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته، همواره منجر به تولید رادیکالهای بسیار فعال هیدروکسیل میگردند که این رادیکالها، پتانسیل بالایی برای اکسیداسیون ترکیبات آلی دارند. یکی از فرایندهای اکسیداسیون شیمیایی، فنتون است که در آن، یون آهن به عنوان کاتالیزور در یک محیط اسیدی با اکسیدان وارد واکنش شده و تولید رادیکال هیدروکسیل مینماید. این واکنش از نوع واکنشهای اکسایش-احیا میباشد، به این ترتیب که یون فلزی، انتقال یک الکترون را میپذیرد (توماس[۳۰] و همکاران، ۲۰۰۹). این واکنش شامل احیاء (کاهش) H2O2 با آهن (II) میباشد، اما می تواند در حضور مس نیز رخ دهد. نیمه عمر رادیکال هیدروکسیل بسیار کوتاه است (۹-۱۰ ثانیه) و این موضوع باعث شده روشهای شناسایی آن محدود و غیر مستقیم گردد مانند روشهای الکتروشیمیایی، فلوریمتری و اسپکتروفوتومتری (میر[۳۱] و همکاران، ۲۰۱۴).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-08] [ 09:43:00 ب.ظ ]
|