نگاهی به پایان نامه های انجام شده درباره اثر نوع زهکش بر عملکرد و اجزای عملکرد تریتیکاله در ... |
شکل۱-۱: اهداف زهکشی عبارتند از: الف: دفع آب مازاد ب: کنترل شوری و پ: حفظ سطح ایستابی در یک تراز مناسب
شبکه های زهکشی سیستمهای مصنوعی هستند که فقط زمانیکه زهکشی طبیعی برای یک شکل مطلوبی از کشاورزی کافی نیست، اجرا میشوند. نواحی که از نظر زهکشی طبیعی دارای محدودیت بوده و نیازمند زهکشی مصنوعی میباشند؛ معمولاً در دشتهای ساحلی، درههای رودخانهای و جلگههایی که در مناطق مرطوب میزان بارش از تبخیر بیشتر است یا در مناطق خشک که استفاده از آب آبیاری به صورت بیرویه موجب آب ماندگی و شوری ثانویه میگردد، واقع شده اند. سیستمهای زهکشی لولهای به عنوان یک روش نسبتاً ارزان و ضروری، برای بهبود حاصلخیزی اراضی کشاورزی به خصوص در نواحی خشک و نیمه خشک مورد توجه میباشد(۴).
شبکه زهکشی زیرزمینی در جهت نیل به اهداف زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
احیای اراضی جدید که سطح آب زیرزمینی و شوری خاک خیلی بالا است.
کنترل تراز سطح آب زیرزمینی در عمق مناسب و شوری خاک در حد مناسب.
بهبود وضعیت حاصلخیزی در اراضی شور و ماندابی در حد پتانسیل آنها.
تحت شرایط خاص، اهداف زیر نیز مورد توجه میباشد:
تردد در مزرعه برای بهره برداری مکانیزه تسهیل می شود.
محصول بیشتری در سال می تواند تولید شود.
تنوع کشت امکان پذیر میگردد.
محصولات با ارزشتری می تواند کاشته شود.
و در نهایت از مزایای ثانویه سیستمهای زهکشی کشاورزی عبارتند از:
خروج فاضلابها: پایین آوردن تراز سطح آب زیرزمینی در منطقه، موجب ارتقاء سطح بهداشت مراکز جمعیتی می شود.
بهداشت محیط: پایین آوردن سطح آب زیرزمینی و از بین بردن آبهای راکد می تواند تحت شرایط خاص بیماریهای مالاریا و … را کنترل نماید.
بهبود دسترسی و رفت و آمد به اراضی: پایین آوردن سطح آب زیرزمینی و دفع آب سطحی دسترسی به اراضی را بهبود خواهد داد.
بهبود شرایط محیط زیست: پایین آوردن سطح آب زیرزمینی و کاهش شوری در اراضی تخریب محیط زیست را از بین برده یا کاهش خواهد داد(۴).
۱-۱۰- انواع روشهای زهکشی
در مناطق مرطوب هدف اولیه از زهکشی کشاورزی پایین آوردن سطح ایستابی از ناحیه توسعه ریشهها است تا تهویه کافی پس از بارندگی و آبیاری فراهم شود. دومین هدف، فراهم آوردن امکان دسترسی به مزرعه و تردد در آن برای کاشت و برداشت به موقع است. تحت این شرایط سیستمهای زهکشی روباز بیشتر معمول هستند، اما عملیات کشاورزی در بیشتر حالات ترکیب آن با زهکشی زیرزمینی را برای پایین آوردن سریع سطح آب زیرزمینی بعد از بارندگی یا در پایان فصل بارندگی ضروری میسازد. در نواحی خشک و نیمه خشک، هدف اولیه از زهکشی کشاورزی، دفع نمکهای تجمع یافته در ناحیه توسعه ریشهها و کنترل شوری ثانویه با پایین آوردن سطح آب زیرزمینی میباشد. این اهداف می تواند هم با زهکش لولهای و هم روباز بدست آید. اما در بیشتر موارد زهکشی لولهای راه حل عملیتری است(۴). زهکشی زیرزمینی به صورت چهار نوع زیر احداث میشوند:
-
- زهکشی با چاه (زهکشی عمودی)
-
- زهکشی مول (زهکشی افقی)
-
- زهکشی روباز (زهکشی افقی، نهر زهکشی نیز نامیده می شود)
-
- زهکشی لولهای (زهکشی افقی و زهکشی تنبوشههای هم نامیده می شود).
۱-۱۱- نیاز زهکشی اراضی شالیزاری
سطح وسیعی از اراضی شالیزاری کشور به دلیل بالا بودن سطح آب زیرزمینی و نزدیکی به دریا دارای مشکل زهکشی میباشند که ضمن بالا بردن صعوبت کاری در کشت سنتی، امکان کشت و کار مکانیزه را دشوار و در مواردی غیر ممکن میسازد، همچنین کشت محصول پس از برداشت برنج در فصول پائیز و زمستان نیز با مشکلات عدیدهای مواجه است. با احداث شبکه زهکشی زیرزمینی در این نوع اراضی، ضمن کاهش صعوبت کاری و امکان کشت و کار مکانیزه، ضریب کشت محصول نیز چند برابر خواهد شد.
اهداف زهکشی در اراضی شالیزاری شامل فراهم کردن شرایط برای آماده سازی زمین، استقرار گیاه،
آماده سازی زمین برای برداشت، مقابله با مواد سمی تولید شده در اثر شرایط احیایی خاک (مسمومیت آهن، کمبود روی و…)، جذب بهتر مواد غذایی، جلوگیری از استغراق بیش از حد در هنگام بارندگی، توسعه کشت دوم، آماده کردن شرایط رطوبتی خاک برای حرکت ماشینآلات در مرحله شخم و برداشت، تهویه خاک، بهبود شرایط فیزیکی خاک، فراهم کردن شرایط برای جوانهزنی در کشت مستقیم و… میباشد.
بارندگی زیاد در نیمه دوم سال در مناطق شالیکاری، سنگینی بافت خاک، ضریب آبگذری و نفوذپذیری کم، فقدان ساختمان و چسبندگی خاکها، ایجاد گلخرابی به عنوان شخم، ایجاد لایه هاردپن در عمق کم، شیب کم و نامناسب بودن زهکشی طبیعی از مختصات اراضی شالیزاری شمال کشور میباشد. در سایر مناطق شالیکاری نیز بجز بارندگی، سایر مختصات تقریباً مشابه میباشند. بدیهی است که از دیدگاه زهکشی این خصوصیات خاک، موجب کم شدن شدید فاصله زهکشها و افزایش شدید هزینه خواهد گردید .در عین حال اجرای زهکش در شرایط خاکهای مرطوب و چسبنده بسیار مشکل و هزینهبر خواهد بود. همچنین وجود سختلایه در عمق کم (حدود۳۰ سانتیمتر( موجب جلوگیری از نفوذ آب به لایه های پایینتر خواهد شد که طبعاً حرکت آب در پروفیل خاک به سمت زهکشها را با اشکال مواجه خواهد ساخت.
اما مهمترین ویژگی این اراضی را میتوان نیاز به غرقابی و یا حالتهای نزدیک به اشباع در دوره کشت برنج برشمرد. به سخن دیگر، در دورهای از سال (بخشی از زمان کشت شالی) خروج آب از سطح زمین و پروفیل خاک مطلوب نمی باشد. بنابراین سیستم زهکشی باید بتواند با این وضعیت (که ظاهراً متناقض است( سازگار باشد .این امر با مد نظر قرار دادن اهداف مختلف زهکشی و نحوه مدیریت زراعی برنج میسر خواهد بود. به دلیل مساعد بودن شرایط آب و هوایی، مناسب بودن بستر (کشت شالیزار) و نیروی کار فراوان در استانهای شمالی کشور، امکان کشت محصولات فصل خنک، خصوصاً سبزیجات میسر میباشد. از آنجاییکه میزان بارندگی در نیمه دوم سال بالا بوده و به تبع آن عمق سطح ایستابی کم خواهد شد که برای اکثر محصولات مضر میباشد لذا تجهیز این اراضی به سیستم زهکشی زیرزمینی ضروری میباشد.
انتخاب نوع سیستم زهکشی سطحی یا زیرزمینی با توجه به موارد فوقالذکر بستگی به امکانات اقتصادی و فنی دارد. بدین دلیل سیستمهای زیرزمینی حتی در آن دسته از اراضی که طرح تجهیز و نوسازی در آنها انجام میگیرد، تاکنون مورد توجه واقع نشده است. اما زهکشی سطحی به دلیل هزینه پایینتر و نیاز به امکانات اجرایی سادهتر بخصوص برای مقابله با بارندگیهای شدید از ابتدا مورد توجه کشاورزان بوده است. بخصوص در طرحهای تجهیز و نوسازی احداث آن در انتهای کرتها از قسمت های مهم هر طرح میباشد. به طور کلی زهکشی زیرزمینی اراضی شالیزاری با هدف خشک کردن زمین در زمان برداشت ( بالابردن تحملپذیری خاک)، زهکشی میانفصل و پایین آوردن سطح ایستابی پس از برداشت برنج (جهت کشت پاییزه و زمستانه) احداث میگردد.
۱-۱۱-۱- زهکشی شالیزار در اواسط فصل رشد برنج
زهکشی شالیزارها به مدت ۷ تا ۱۰ روز در پایان دوره پنجهزنی و ابتدای رشد زایشی، اثرات مطلوبی بر افزایش عملکرد این محصول دارد. این عمل اجازه میدهد تا زمین خشک شده و ترکهای مویی در سطح زمین ایجاد گردد. در این فرایند، ضمن تهویه خاک، سموم جمع شده (مانند سولفید هیدروژن) در منطقه توسعه ریشه گیاه برنج نیز از محیط خارج میگردد. شکل(۱-۲) زمانهایی که خاکهای شالیزاری به زهکشی نیاز دارند را نشان میدهد.
۱-۱۱-۲- زهکشی در زمان برداشت
زهکشی مزرعه حدود ۱۰ تا ۱۵ روز قبل از برداشت محصولات اثرات مطلوبی بر کیفیت برنج داشته و شرایط مناسبی جهت برداشت آن ایجاد می کند. این اثرات شامل هم زمان رسیدن دانه های برنج، افزایش کیفیت محصولات برداشتی، تأمین شرایط مناسب جهت برداشت دستی یا مکانیزه با بهره گرفتن از کمباینهای بزرگ میباشد. با توجه به نوع ماشینآلاتی که قرار است در زمان برداشت در سطح مزرعه تردد نمایند، تحملپذیری مورد نیاز خاک تعیین میگرددکه رابطه معکوسی بین رطوبت خاک و ظرفیت تحملپذیری آن وجود دارد.
شکل۲-۱: زمانهای مورد نیاز برای زهکشی در اراضی شالیزاری
۱-۱۱-۳- زهکشی اراضی شالیزاری و توسعه کشت دوم
پس از برداشت برنج اغلب اراضی شالیزاری به دلیل شرایط ماندابی و مشکلات زهکشی بلا استفاده رها میشوند. زهکشی اراضی و رفع شرایط ماندابی، امکان توسعه کشت دوم گیاهانی مانند کلزا، شبدر، ماش، سبزیجات و برخی کشتهای دیگر را فراهم می آورد.
از آنجا که تا کنون مطالعه ای در مورد تاثیر انواع و فواصل مختلف زهکشی در کشت گیاه تریتیکاله در منطقه انجام نگرفته است در این تحقیق سعی شده تا با بهره گرفتن از راهکار زهکشی (سطحی و زیرزمینی) در فواصل مناسب، نسبت به اصلاح مقدار آب در خاک و در محدوده ریشه این گیاه و نتایج آن بر روی عملکرد و اجزای عملکرد آن و معرفی بهترین نوع زهکشی و فاصله مناسب در هر نوع اقدام گردد.
فصل دوم
بررسی منابع
۲-۱- مروری بر مطالعات انجام شده
کافی و همکاران (۱۳۷۹) بیان کردند تنفس هوازی در ریشه گیاهان در حضور اکسیژن مشاهده میگردد، در شرایط کمبود اکسیژن چرخه تری کربو کسیلیک اسید )چرخه کربس( نمیتواند فعال باشد و ATP فقط از طریق گلیکولیز و یا تخمیر مواد آلی تولید می شود. در جریان عمل تخمیر فقط ۲ مولکول ATP به ازای هر مولکول قند هگزور تولید می شود ( ۶ درصد میزان ATPتولید شده در جریان تنفس هوازی( که در مقایسه با ۳۶ مولکول ATP تولید شده درجریان عمل تنفس هوازی بسیار کم میباشد. لذا صدمه به متابولیسم ریشه در اثر فقدان ATP مشاهده می شود.
قبادی و همکاران (۱۳۸۵) با بررسی نتایج حاصل از بررسی روند رشد طولی و وزن خشک ریشه گندم نشان دادند که بین ژنوتیپها، مراحل شروع دوره غرقابی و سطوح مختلف غرقابی، واکنشهای متفاوتی دیده شد، به گونه ای که حتی دوره غرقابی ۱۰ روزه در هر مرحله از رشد که اتفاق بیفتد، گیاه به هیچ وجه نمیتواند خسارت وارده را جبران کند.
گنجعلی و همکاران (۱۳۸۷) گزارش کردند که تنش غرقابی به مدت ۱۲ روز اعمال و پس از مدت مذکور زهکشی انجام شد. تنش غرقابی سطح برگ و بیوماس اندام هوایی را به صورت معنیداری کاهش داد. بیوماس ریشه تحت تاثیر تنش غرقابی به شدت کاهش یافت.
پارسی نژاد و همکاران (۱۳۸۷)، بیان داشتند بسیاری از مشکلات پیشرو در پروژه های آبیاری و زهکشی به علت نگرش سنتی حاکم بر معیارهای طراحی میباشد. عمق و فاصله نصب زهکشهای زیرزمینی از پارامترهای مهم طراحی بوده که علاوه بر تاثیر بر عملکرد مطلوب سیستمهای زهکشی، نقش مهمی در پیامدهای مثبت و منفی اثرات زیست محیطی سیستمهای زهکشی ایفا می کند.
کانل و همکاران (۱۹۸۰)، گزارش کردند که غلاتی مثل گندم در مرحه جوانه زدن به غرقابی حساس بوده و با افزایش سن تحملشان بیشتر می شود تا مراحل اولیه زایشی که دوباره حساسیت در آنها افزایش مییابد.
لینچ و همکاران (۱۹۸۱) جکسون (۱۹۸۳)، با بررسی روی نخود فرنگی، غلات و حبوبات گزارش کردند میزان آسیب به عملکرد به مراحل رشد و نمو گیاه و عواملی همچون مدت غرقابی و دما بستگی دارد و مرحله جوانهزنی بذر را آسیبپذیرترین مرحله عنوان کردند.
موسگراو وهمکاران (۱۹۹۱) اظهار داشتند سرعت جذب خالص (NAR) در شرایط غرقابی افزایش ولی سرعت رشد نسبی RGR و طول عمر برگ LAD کاهش مییابد، در آزمایش دیگری اظهار داشتند که با وجود متفاوت بودن فتوسنتز در شرایط هوازی و غیر هوازی، NAR تغییر نمیکند.
لینکمر و همکاران(۱۹۹۸) در آزمایشی گزارش کردند که NAR به دلیل بسته شدن روزنهها و کاهش هدایت روزنهای کاهش مییابد.
بلوئت و واتمن (۱۹۹۹) با تحقیقات بر روی گیاه کلزا نشان دادند که در بلوکهای زهکشی شده عملکرد کلزا برابر ۵/۳ تن در هکتار و در بلوکهای بدون زهکشی ۲/۲ تن در هکتار است.
دیویس و همکاران(۲۰۰۰) بیان داشتند با بارشهای زیاد سطح آب زیرزمینی افزایش یافته و متعاقب آن تنش غرقابی در اراضی زیرکشت محصولات زراعی ایجاد می شود که نتیجه آن اختلال در رشد و نمو طبیعی گیاهان و در برخی مواقع سبب مرگ آنها می شود.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 11:50:00 ق.ظ ]
|